6 نکته مهم پرایس اکشن که باید حتما بدانید! (قسمت دوم)
در قسمت اول از مطلب ” 6 نکته مهم پرایس اکشن که باید حتما بدانید” در مورد تکنیکهایی مانند نواحی انباشتگی/توزیع، آماده سازی برای شکست و ساختار Stop Run به صورت جامع صحبت کردیم. اما در بخش دوم از این مطلب قصد داریم 3 نکته پایانی که شامل خستگی در حرکات قیمت و واگرایی، پرچمها و ساختار تریپل تپس میباشند را برای شما به طور کامل بررسی کنیم. پس تا انتهای مطلب با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
4. واگرایی و خستگی
در برخی از سبکهای پرایس اکشن از اندیکاتورهایی مانند RSI و استوکاستیک به منظور تشخیص واگرایی بازار و تشخیص ضعف قدرت روند جاری استفاده میشود. با این حال اگر درک مناسبی از پشت پرده ساختارهای حرکتی بازار داشته باشید حتی بدون نیاز به این اندیکاتورها نیز میتوانید واگرایی را با دقت بالا و فقط با نگاه کردن به خود نمودار تشخیص دهید.
خب بیایید نگاهی به نمودار GBP/USD در تایم فریم 15 دقیقه داشته باشیم. قیمت در یک روند صعودی پرقدرت بوده است. با این حال به وضوح در حال نشان دادن ضعف روند صعودی است. این نشانهها موارد زیر هستند:
- قیمت به سختی توانسته یک سقف جدید نسبت به سقف قبلی ایجاد کند. مشاهده فاصله بین سقفها میتواند به شما در درک ضعف قدرت روند صعودی کمک کند.
- ریزش نسبتا سنگینی که بعد از تشکیل آخرین سقف بازار شکل گرفته نسبت به حرکات اصلاحی قبلی شتاب بیشتری دارد. تغییر در اندازه و سرعت حرکات اصلاحی نیز میتواند نشانه مهمی برای تغییر روند بازار باشد.
بعد از تشکیل آخرین سقف بالاتر (Higher High) بازار وارد یک فاز خنثی شده است. همانطور که در اولین مثال این مطلب اشاره کرده بودیم، حرکات اصلاحی که از لحاظ زمانی یا اندازه بزرگ باشند، میتوانند یک فاز انباشتگی یا توزیع در نظر گرفته شوند. در اینجا چون پس از یک روند صعودی شاهد چنین حرکتی هستیم، یک فاز توزیع (Distribution) را داریم.
در تصویر زیر درست قبل از اینکه شکست اصلی انجام شود، یک فاز آماده سازی برای شکست را داشتهایم. قیمت ابتدا با چند کندل نزولی به سمت حمایتی که با نقطه چین مشخص شده است رفته و پس از آن مقداری به سمت بالا برگشته است. اما حتی به سقف قبلی خود نیز نتوانسته برسد. پس از آن نیز قیمت مجددا با یک کندل پرقدرت نزولی به سمت سطح حمایتی حرکت کرده و نهایتا آن را شکسته است. زمانی که چندین سر نخ وجود دارد که همگی در حال تایید حالت نزولی هستند، اعتبار و کیفیت الگوی شگل گرفته نیز افزایش مییابد.
پس از اینکه الگو شکسته شد، روند نزولی جدید آغاز شده است. بنابراین همانطور که مشاهده میکنید وجود واگرایی و یک فاز توزیع نشان میدهد که روند صعودی به احتمال زیاد دیگر ادامه نخواهد یافت. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که هیچگاه زودتر از موعد و پیش از اینکه سیگنالهای دقیقی را مشاهده کنید اقدام به ورود به بازار برای گرفتن روند جدید از ابتدای آن کنید!
نکاتی که از این قسمت یاد گرفتیم:
- وجود واگرایی حاکی از کاهش قدرت روند فعلی بازار است
- شکل گیری سقفهای ضعیف و فازهای اصلاحی بزرگ (از لحاظ قیمتی و زمانی) نشان دهنده وجود واگرایی هستند
- هیچگاه به صرف وجود واگرایی و بدون گرفتن تایید وارد پوزیشن خلاف جهت بازار نشوید
- شکل گیری یک فاز انباشتگی یا توزیع بعد از مشاهده واگرایی نشان از تغییر قدرت بین خریداران و فروشندگان در بازار دارد
- شکسته شدن یک سطح حمایتی بعد از مشاهده واگرایی و فاز توزیع، یک نشانه قدرتمند برای تایید شروع روند نزولی است
5. پرچمها
(flags) پرچمها الگوهای کلاسیک ادامه دهندهای هستند که در بسیار از استراتژیهای معاملاتی مورد استفاده قرار میگیرند. پرچمها یک موج اصلاحی با ساختاری شبیه به مثلث یا کانال قیمتی هستند. در تصویر زیر نمونهای از آنها که ساختاری مشابه کانال قیمتی دارد را مشاهده میکنید. در این تصویر بعد از یک حرکت نزولی قوی شاهد شکل گیری یک پرچم هستیم. همانطور که میبینید قیمت بعد از یک ریزش پرقدرت و سریع، وارد یک فاز اصلاحی شده است که از لحاظ قدرت ضعیفتر و از لحاظ زمانی نیز طولانیتر از حرکت نزولی قبل از خود میباشد. همین ساختار به ما نشان میدهد که قدرت همچنان در دست فروشندگان است و حرکت اصلاحی قیمت به سمت بالا نیز احتمالا ناشی از بسته شدن پوزیشن (اصطلاحا آفست) فروشندگانیست که در روند قبلی وارد بازار شدهاند.
زمانی که قیمت کف پرچم (ضلع پایین) را بشکند روند نزولی جدید آغاز خواهد شد که به احتمال زیاد پرقدرت نیز خواهد بود. چرا که در طی الگوی پرچم، سفارشهای جدید فروشندگان بزرگ در بازار بارگزاری شده است.
نکاتی که از این قسمت یاد گرفتیم:
- پرچم یک الگوی ادامه دهنده است که در بازارهای رونددار مشاهده میشود
- از آنجایی که پرچم ساختاری اصلاحی دارد، شیب آن مخالف روند قبلی است
- پرچم باید دارای شیب کمتر نسبت به روند قبلی خود باشد و همچنین از لحاظ زمانی نیز بیشتر طول بکشد
- میزان حرکت الگوی پرچم نباید بخش زیادی از روند قبلی را پوشش دهد. معمولا اگر پرچم به اندازه بیش از 40-50 درصد از حرکت قبلی خود را اصلاح کند، از کیفیت آن کاسته میشود
- در روند نزولی زمانی که ضلع پایین پرچم شکسته شود، سیگنال ورود به پوزیشن فروش صادر خواهد شد. در روند صعودی نیز زمانی که ضلع بالای پرچم شکسته شود میتوانید وارد پوزیشن خرید شوید.
6. تریپل تپس
الگوی تریپل تپ (Triple Taps) یا سه ضربه یک الگوی دیگر است که نشان از خستگی بازار و واگرایی دارد. تصویر زیر مثالی را در نمودار NZDUSD نشان میدهد که سه سقف بالاتر (Higher Highs) به صورت متوالی تشکیل شدهاند. گرچه هر سقف جدیدی که تشکیل شده، ارتفاع کمتری نسبت به سقف قبلی خود دارد. علاوه بر این، بعد از تشکیل هر سقف شاهد یک ریزش نسبتا قوی هستیم که نشان از تمایلات بالا در جهت نزول بازار دارد.
همانطور که قبلا نیز گفتیم زمانی که حرکات اصلاحی شیب و قدرت بیشتری پیدا میکنند میتوانند یک سیگنال واضح به منظور هشدار برای تغییر جهت احتمالی بازار باشند.
زمانی که اسیلاتور RSI را به نمودار اضافه میکنیم میبینیم که واگرایی کاملا مشهود است. هرچند اگر ساختارهای حرکتی بازار و نحوه شکل گیری واگراییها را درک کنیم، حتی نیازی به استفاده از RSI نیز نخواهیم داشت و با نگاه به نمودار میتوانیم واگراییها را تشخیص دهیم.
زمانی الگوی تریپل تپس کامل میشود که قیمت آخرین کفی که منجر به آخرین سقف شده است را بشکند. حتی اگر به این تصویر نگاه کنید میبینید که یک الگوی سر و شانه نیز شکل گرفته است که این هم یک سیگنال تاییدی دیگر خواهد بود.
نکاتی که از این قسمت یاد گرفتیم:
- الگوی تریپل تپس یک الگوی نشان دهنده خستگی در روند جاری بازار است
- این الگو نشان میدهد که قدرت بازار در حال از دست رفتن است و احتمال برگشت وجود دارد
- قویتر و سریعتر شدن حرکات اصلاحی در این الگو نشان از تغییر قدرت در بازار دارد
- شکسته شدن آخرین کفی که منجر به آخرین سقف شده است سیگنال مهمی است. چرا که تاییدی بر تغییر روند خواهد بود
جمع بندی
درک خستگی و ضعف در حرکات قیمت بسیار مهم است. چرا که به شما اجازه میدهد تا در جای مناسبی از معاملات خود خارج شده و شروع روند جدید را با دقت بالایی پیشبینی کنید. علاوه بر این اگر بتوانید تحرکات خریداران و فروشندگان و اینکه کفه ترازو به سمت کدام دسته سنگینی میکند، به شما این امکان را خواهد داد تا با اطمینان بیشتری وارد بازار شوید. به عنوان نکته پایانی نیز سعی کنید درکی از فریبها و مبحث نقدینگی در بازار داشته باشید تا کمتر اسیر حرکات فریبنده بازار شوید.