آیا خرید در کف همیشه منطقی است؟
ممکن است بعضی جاها عبارت “در کفها خرید کنید” را شنیده باشید. به عنوان مثال بعد از اینکه بیت کوین در سال ۲۰۲۱ صعود بسیار پرقدرتی انجام داد، بسیاری از معاملهگران دچار احساس “ترس از دست دادن موقعیت” یا همان FOMO شدند. این احساس که از حرکت صعودی بیت کوین جا ماندهاند باعث شد تا در قیمتهای بسیار بالا اقدام به خرید کنند. در اواخر سال ۲۰۲۱ شاهد سقوط بازار ارزهای دیجیتال بودیم که منجر به زیان بسیاری از فعالان این بازار شد.
اما زمانی که بازار سقوط میکند، از خیلی افراد و سایتها میشنویم که بیت کوین در کف قرار دارد و خرید آن بسیار مناسب است. منظور از خرید در کف این است که بعد از اصلاح نزولی قیمت یک دارایی (سهام، ارز، کالا، ارزهای دیجیتال و …) و در واقع زمانی که قیمت آن نسبت به گذشته پایینتر آمده و منطقیتر شده است اقدام به خرید کنیم. چرا که هیچکس نمیداند کف بازار واقعا کجاست!
اما خرید در بعضی از ریزشهای قیمت نیز لزوما نمیتواند منجر به یک ورود مناسب شود. چرا که ممکن است یک حرکت نزولی که در ظاهر بزرگ به نظر میرسد، تنها شروع کوچکی بر یک ریزش بسیار سنگین باشد که بازار را ماهها درگیر خود کند. به عنوان مثال ریزشهای سنگین در بیت کوین موضوع جدیدی نیستند. بیت کوین گاهی اوقات ریزشهایی تا ۷۵٪ را نیز تجربه کرده است. همین موضوع باعث میشود تا عبارت معروف “در کفها بخرید” جای بحث زیادی داشته باشد.
در این مطلب قصد داریم تا به سوالاتی پاسخ دهیم. سوالاتی مثل اینکه آیا استراتژی خرید در کف مناسب شماست؟ برای خرید در کفها چه نکاتی را باید مدنظر داشته باشیم؟ اما قبل از شروع دقت داشته باشید که منظور از “خرید در کف” بیشتر خرید در اصلاحات نزولی است. با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
به طور دقیق خرید در کف به چه معناست؟
همانطور که در مقدمه اشاره کردیم، خرید در کف از دیدگاه کلی به معنای آن است که شما یک دارایی را بعد از افت قیمتی خریداری کنید. بعد از این ریزش اصطلاحا (و نه واقعا!) گفته میشود که بازار در کف قرار دارد. اما ممکن است بازار صرفا نسبت به سقف قبلی خود افت قیمت قابل توجهی را تجربه کرده باشد.
زمانی که بازار در یک روند صعودی بلند مدت و پایدار قرار دارد، افت قیمت میتواند یک سیگنال برای موقعیت خرید باشد. چرا که همچنان انتظارات معاملهگران در جهت صعود است و توقع دارند روند فعلی در جهت قبلی خود به حرکتش ادامه داده و حداقل به سقف قبلی برگردد و یا حتی از آن نیز عبور کند. بنابراین اگر در ریزش فعلی اقدام به خرید کنید، بعد از رشد مجدد قیمتها سود بسیار خوبی بدست خواهید آورد.
توضیح: نمودار روزانه بیت کوین – چارتیکس
استراتژی خرید در کف در اکثر بازارها مورد استفاده قرار میگیرد اما خیلیها در بازار ارزهای دیجیتال از آن استفاده میکنند چرا که روندها در این بازار به طور غیر عادی طولانی مدت و قدرتمند هستند. به همین دلیل نیز شکار موقعیتها برای معاملهگران این بازار معمولا چالش برانگیز بوده و برخی افراد را مجبور میکند تا در قیمتهای بالا اقدام به خرید ارزهای دیجیتال کنند.
بنابراین انتظار برای شکل گیری یک روند اصلاحی، موقعیت مناسبی را در اختیار معاملهگران قرار میدهد تا در قیمتهای مناسبی وارد بازار شده و حجم بیشتری از بیت کوین، اتریوم، ریپل و یا هر ارز دیجیتال دیگری را با همان سرمایه فعلی خود خریداری کنند.
همانطور که اشاره شد، از این روش در تمام بازارها میتوان استفاده کرد. اما در بازار ارزهای دیجیتال به دلیل قدرت روندها و ماهیت پرنوسان آنها داستان کمی متفاوتتر است. بنابراین وقتی یک حرکت اصلاحی آغاز میشود، این احتمال وجود دارد که با حرکت ریزشی سهمگینتری نسبت به اصلاح قیمت در سایر بازارها مواجه شویم.
توضیح: نمودار روزانه بیت کوین – چارتیکس
بیت کوین را در سال 2021 در نظر بگیرید. در ابتدای سال با دو برابر شدن قیمت بیت کوین مواجه شدیم. همزمان با روند رو به رشد قیمت بیت کوین، شاهد اصلاحاتی با عمق نسبتا کم نیز بودیم. این حرکات اصلاحی عمقی بین 18 تا 31% داشتند. با این حال بعد از رسیدن بیت کوین به 64000 دلار در تابستان سال 2021 شاهد یک ریزش بسیار سنگین بودیم که در واقع یک اصلاح 55 درصدی بوده است.
این بزرگترین چالش در رابطه با توصیه معروف “در کفها بخرید” در بازار ارزهای دیجیتال است! ممکن است شما در یک اصلاح 20 درصدی قیمت اقدام به خرید بیت کوین کرده باشید، اما باز هم با یک ریزش 50 درصدی روبرو شوید.
سرمایه گذاران بلند مدت بیت کوین که اصطلاحا به آنها “هودلر” نیز گفته میشوند معتقدند که خرید در اصلاحهای قیمتی به سادگی به شما این اجازه را میدهد تا بیت کوینهای بیشتری بدست بیاورید. چرا که بیت کوین هنوز در مراحل ابتدایی پذیرش توسط جامعه و کسب و کارها قرار دارد و بعد از پذیرش کامل به قیمت بسیار بالایی خواهد رسید و ثروت زیادی را نصیب شما خواهد کرد.
حرکات اصلاحی بیت کوین چگونه شکل میگیرند؟
مسائلی زیادی در شکل گیری حرکت اصلاحی بیت کوین دخیل هستند که از بین آنها میتوان به بی ثباتیهای سیاسی، قوانین رگولاتوری در رابطه با ارزهای دیجیتال در کشورهای مختلف جهان و همچنین تاثیر جامعه فعالان این بازار. به عنوان مثال تغییرات در اقتصاد جهانی میتواند منجر به ورود خروج سرمایه به بیت کوین و به طور کل بازار ارزهای دیجیتال شود. به عنوان مثال تغییر در نرخ بهره ایالات متحده آمریکا میتواند باعث صعود یا سقوط بیت کوین شود. یا در جریان همه گیری ویروس کرونا در سال 2020 روند اقتصاد جهانی با موانعی روبرو شد و سرعت آن کاهش یافت و کسب و کارها با مشکلاتی مواجه شدند. پیرو همین موضوع و اینکه مردم از وضعیت شغلیشان در آینده اطمینان کافی نداشته و همچنین انتظار کاهش قیمتها را داشتند، سرمایههای خود را از بازار خارج کردند.
همچنین اخبار نیز میتوانند تاثیرات کوتاه مدتی بر بیت کوین بگذارند. به عنوان مثال در سال 2021 حکومت چین فعالیت ماینرهای بیت کوین را غیر قانونی اعلام کرد و به همین دلیل بسیاری از نودهای شبکه بیت کوین از کار افتادند و یا فعالیت خود را به جای دیگری منتقل کردند. این موضوع باعث شد تا تعداد نودهایی که تراکنشهای انجام شده را تایید میکنند کمتر شده و امنیت و سرعت شبکه کاهش یابد. بنابراین قیمت بیت کوین در مقطع کوتاهی دچار کاهش شد.
و یا حتی شخصی مثل ایلان ماسک با انتشار یک توییت در رابطه با پذیرش بیت کوین توسط شرکت تسلا و یا سرمایه گذاری چند میلیارد دلاری در بیت کوین میتواند منجر به تغییر قیمت کوتاه مدت این رمز ارز شود.
گاهی اوقات نیز یک دارایی به سادگی در حالت بیش خرید قرار دارد و نیاز است تا حرکت قبلی خود را تثبیت کرده و یا سودهای خود را تسویه کند. اندیکاتورهای تکنیکالی مختلفی وجود دارند که وضعیت بیش خرید و بیش فروش را نشان میدهند. همچنین این اندیکاتورها علاوهبر نشان دادن وضعیت بیش خرید و بیش فروش میتوانند واگراییها را نیز به ما نشان دهند. زمانی که به دنبال تشخیص احتمال شکل گیری یک حرکت اصلاحی نزولی در بازار هستیم، میتوانیم واگرایی نزولی در این اندیکاتورها استفاده کنیم. معروفترین اندیکاتور برای تشخیص واگرایی RSI است.
توضیح: نمودار روزانه بیت کوین – چارتیکس
نمودار روزانه بیت کوین را به آوریل سال 2021 ببرید. به وضوح یک واگرایی بین سقفها در نمودار قیمت و سقفهایی که در اندیکاتور شکل گرفتهاند مشاهده میشود. در واقع سقفهای قیمت در حال بالا رفتن و سقفهای اندیکاتور در حال پایین آمدن هستند. مخصوصا بعد از یک روند صعودی بلند مدت، شکل گیری واگرایی به این بزرگی میتواند هشداری مبنی بر احتمال شکل گیری حرکت اصلاحی نزولی باشد. معاملهگری که علاقه به ورود در کفها دارد وقتی این واگرایی نزولی را میبیند میتواند قبل از اقدام به خرید بیت کوین صبر کرده و منتظر کاهش بیشتر قیمت باشد.
یکی دیگر از دلایلی که میتواند منجر به ایجاد حرکات اصلاحی در بیت کوین شود مبحث FUD است. FUD اختصار Fear, Uncertainity & Doubt است که به معنای ترس، عدم قطعیت و تردید است. در واقع بسیاری از مردم هنوز آنطور که باید و شاید سرمایه گذاری در بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را عاقلانه نمیدانند. چرا که هنوز راه مناسبی برای ارزش گذاری واقعی ارزهای دیجیتال سراغ ندارند. بنابراین همین باعث میشود تا آنها به سرمایه گذاری در این بازار شک داشته و بعد از کسب سود (و ترس از دست دادن آن) اقدام به خروج از بازار کنند.
آیا استراتژی خرید در کفها برای آلت کوینها هم کار میکند؟
برای بعضی آلت کوینها بله و برای بعضی دیگر خیر! برای تعداد کمی از آلت کوینها که در صدر 20 ارز دیجیتال برتر بازار از لحاظ ارزش بازار (Market Cap) این روش قابل استفاده است. دلیل این امر این است که در این ارزها به تعداد کافی خریدار و فروشنده وجود دارد تا تعادل برقرار شده و روندهای بزرگ شکل گرفته و در نمودار قیمت مشاهده شوند.
اما متاسفانه برای ارزهای دیجیتالی با ارزش بازار پایین، خرید در اصلاحات میتواند یک فاجعه به بار بیاورد. این ارزها بسیار پر ریسک و حساس به کلاهبرداری بوده و همین مورد باعث میشود تا قیمتشان بسیار نوسانی باشد. به همین دلیل ممکن است ریزش سنگینی را تجربه کرده و هیچوقت دیگر به قیمتهای قبلی برنگردند. بنابراین معاملهگران باید بسیار مراقب باشند و بخش زیادی از سرمایه خود را آنها تخصیص ندهند.
تفاوت گرفتن چاقوی در حال سقوط و خرید در اصلاح قیمت!
شاید از عنوان این بخش تعجب کرده باشید. اما در بازار اصطلاح “گرفتن چاقوی در حال سقوط” یا Catch a Falling Knife به معنای این است که وقتی حرکت نزولی پرقدرتی در جریان است، شما سعی کنید که بر خلاف آن وارد بازار شده و اقدام به خرید کنید.
اگر شما بخواهید این چاقوی در حال سقوط را مهار کنید دو حالت وجود دارد. یا دستتان به شکل بسیار بدی زخمی خواهد شد و یا ممکن است چاقو را مهار کنید. اما آیا واقعا چنین ریسکی را انجام خواهید داد؟
این دقیقا همان اتفاقیست که وقتی بازار در حال ریزش است رخ میدهد. معاملهگران با دیدن قیمتهای پایین تصمیم به خرید میگیرند تا در برگشت بازار به سمت بالا سود قابل توجهی کسب کنند. با این حال ممکن است بازار تا ماهها و یا حتی سالها در روند نزولی باقی بماند. افرادی که در جریان ریزش سال 2018 بازار ارزهای دیجیتال وارد بازار شدهاند این موضوع را کاملا درک میکنند. در آن مقطع بازار 85 درصد ریزش کرد و این روند نزولی بیش از 11 ماه به درازا کشید.
تفاوت بین “خرید در اصلاح” و “گرفتن چاقوی در حال سقوط” این است که اصلاح قیمتی دارای شیب و عمق کم نسبت به روند کلی هستند و در چارچوب روند صعودی بزرگتر قرار میگیرند. به عنوان مثال اصلاح 20 الی 40 درصدی در بازار ارزهای دیجیتال نرمال محسوب میشود. اما بر خلاف آن “گرفتن چاقوی در حال سقوط” شبیه به یک سقوط و فروپاشی است. قیمت بسیار سریع و عمیق و بدون مشکل خاصی پایین میرود. مثل اینکه یک چاقوی داغ را روی یک تکه کره گذاشته باشید!
یک مثال از خرید در کفها
خرید در کفها و اصلاحات قیمتی ارتباط تنگاتنگی با زمان ورود شما دارد. برای اجرای این زمانبندی میتوان از دو روش استفاده کرد. روش اول این است که یک خط روند روی نمودار ترسیم کنید. روش دوم نیز استفاده از اسیلاتورهاییست که بتوانند در تشخیص نقاط چرخش بازار به شما کمک کنند. از این اسیلاتورها میتوان به RSI اشاره کرد.
توضیح: نمودار 4 ساعته بیت کوین – چارتیکس
ابتدا از خط روند شروع کنیم. زمانی که بازار در یک روند صعودی قدرتمند قرار دارد، به کفهای تشکیل شده در طی این روند دقت کنید. حالا با یک خط آنها را به یکدیگر متصل کنید. اکنون این خط را به سمت آینده ادامه دهید. زمانی که حرکت اصلاحی شکل گرفت منتظر باشید تا قیمت به خط روند برسد. در این حالت انتظار داریم که اگر قیمت از خط روند برگشت بتواند سقفهای جدیدی را ایجاد کند.
در تصویر بالا یک خط روند صعودی از ژانویه تا آوریل ۲۰۲۱ ترسیم کردهایم., در همین تصویر موقعیتهای زیادی برای خرید بیت کوین بعد از رسیدن قیمت به خط روند صعودی شکل گرفتهاند.
با این حال خطوط روند نمیتوانند تا ابد قیمت را حمایت کنند و بالاخره جایی شکسته خواهند شد. زمانی که خط روند شکسته میشود میتواند یک نشانه از اصلاح بزرگتر و یا حتی سقوط سنگین در بازار باشد.
توضیح: نمودار 4 ساعته بیت کوین – چارتیکس
همانطور که بالاتر گفتیم، یکی دیگر از روشها استفاده از اسیلاتورهایی مانند RSI است. این اندیکاتور را میتوانید در نمودارهای بین روزی (زیر تایم فریم روزانه) استفاده کنید تا نواحی بیش فروش را مشاهده کنید. زمانی که بیت کوین در یک روند قوی صعودی در تایم فریم روزانه قرار دارد، میتوانید نمودار را روی تایم فریم ۴ ساعته تنظیم کنید و اندیکاتور RSI را روی آن قرار دهید.
زمانی که RSI در ناحیه بیش فروش قرار میگیرد این “احتمال” وجود دارد که حرکت اصلاحی رو به پایان باشد و موقعیتی برای خرید فراهم شود. در تصویر بالا مثالهای زیادی وجود دارد که زمانی که RSI وارد منطقه بیش فروش شده است اصلاح نیز به پایان رسیده و قیمت رالی صعودی جدیدی را آغاز کرده است.
مسئله اصلی اینجاست که زمانهایی که بیت کوین در حال سقوط است و RSI به محدوده بیش فروش وارد میشود، بعضی از تریدرها فکر میکنند که الان وقت خرید است. در حالی این کار بسیار خطرناک است. به همین دلیل است که نباید تنها و تنها به سیگنالهای اندیکاتورها به منظور ورود به پوزیشن خرید اتکا کرد.
شما میتوانید به صورت ترکیبی از سیگنالهایی مثل رسیدن قیمت به خط روند صعودی، ناحیه حمایتی استاتیک، شکل گیری الگوهای قیمتی کلاسیک و سیگنال اندیکاتورها (مثل واگرایی صعودی) استفاده کنید.
در نهایت آیا خرید بیت کوین در کفها جواب میدهد؟
خیلی خلاصه بگوییم که برای انجام این کار باید تسلط کافی به تحلیل تکنیکال داشته باشید. همچنین به یک نکته کلیدی دیگر نیز باید توجه کنید. آن نکته این است که بیت کوین در یک روند صعودی قدرتمند باشد. در صورتی که روندی که به آن نگاه میکنید قدرت کافی نداشته باشد، احتمال موفقیت شما برای خرید در کفها به شکل قابل توجهی کاهش مییابد و ممکن است در تله روندهای نزولی و سقوطهای سنگین بازار گرفتار شوید.
در نهایت باید بگوییم که خرید در کفها نیازمند درک صحیح و دقیق از روند بازار و قدرت روند است. همچنین بایستی یک استراتژی با قوانین از پیش تعریف شده دقیق داشته باشید تا بتوانید بدور از هیجانات بازار تصمیم گیری کنید.