شاخص دلار چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
در بازارهای مالی تعداد بسیار زیادی شاخص وجود دارند که هر کدام تاثیرگزاری خاص خود را بر بازارهای مختلف دارند. اما یکی از مهمترین شاخصها که افراد بسیاری وضعیت آن را دنبال میکنند، شاخص دلار آمریکاست که معمولا با نماد DXY شناخته میشود. البته بعضی جاهای دیگر نیز ممکن است با نماد USDX، USD Index و … شناخته شود. برای دسترسی به نمودار شاخص دلار در وبسایت چارتیکس کافیست عبارت DXY را جستجو کنید.
در این مطلب از آکادمی چارتیکس قصد داریم تا شما را با این شاخص بسیار کاربردی آشنا کنیم. بنابراین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید…
شاخص دلار چیست؟
شاخص دلار نمایانگر وضعیت دلار آمریکاست و ارزش آن را در برابر سبدی از ارزهای دیگر اندازه گیری میکند. در واقع شاخص دلار یک میانگین وزنی از نرخ دلار در برابر ارزهایی با بیشترین میزان معامله در جهان است.
این شاخص ترکیبی از شش ارز بزرگ دنیاست که هر کدام وزن خاص خود را دارند:
۱. یورو ۵۷.۶٪
۲. ین ژاپن ۱۳.۶٪
۳. پوند بریتانیا ۱۱.۹٪
۴. دلار کانادا ۹.۱٪
۵. کرون سوئد ۴.۲٪
۶. فرانک سوئیس ۳.۶٪
همانطور که در بالا مشاهده کردید، بیش از نیمی از شاخص دلار را یورو تشکیل میدهد. بنابراین حرکات یورو و شاخص دلار کاملا معکوس یک دیگر است. به عنوان مثال اگر نمودار شاخص دلار را در برابر جفت ارز EUR/USD قرار دهید، کاملا معکوس یکدیگر هستند. در تصویر به وضوح این معکوس بودن را مشاهده میکنید.
چرا شاخص دلار مهم است؟
شاخص دلار به چند دلیل که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت یک نشانگر بسیار مهم است و باید به آن توجه داشته باشیم.
معیار جهانی ارزش دلار
شاخص دلار به طور گسترده به عنوان نشانگر اصلی اندازه گیری ارزش دلار آمریکا در سطح جهان شناخته میشود. بنابراین با استفاده از آن میتوان قدرت گرفتن یا ضعیف شدن دلار آمریکا در برابر سایر ارزها را به سادگی متوجه شد.
تحرکات ارزها
تریدرها و سرمایه گذاران از شاخص دلار برای حدس زدن تحرکات ارزها استفاده میکنند. مسلما زمانی که شاخص دلار در حال بالا رفتن است نشان دهنده قدرت گرفتن دلار و زمانی که در حال پایین آمدن است نشان دهنده افت ارزش دلار میباشد. همین افزایش و کاهش ارزش دلار به طور متقابل روی سایر ارزها تاثیرگزار میباشد. به عنوان مثال اگر شاخص دلار صعودی باشد، ارز یورو (EUR) که همبستگی منفی شدیدی با دلار دارد دچار ضعف خواهد شد. بنابراین روی جفت ارزی مانند EUR/USD شاهد حرکت نزولی خواهیم بود.
تاثیر روی بازارهای مختلف
تغییر در شاخص دلار میتواند تاثیرات قدرتمندی روی همه بازارها بگذارد. از جمله بازار فارکس، رمز ارز، کالا و سهام. به عنوان مثال قدرت گرفتن دلار میتواند منجر به کاهش ارزش سایر کالاها و فلزات گرانبهایی مثل اونس طلا شود. همچنین افزایش ارزش دلار باعث تاثیر بر روی اقتصاد کشورهایی میشود که اقتصادشان به یک کالای خاص مثل نفت وابسته است.
تاثیر بر سیاستهای اقتصادی
بانکهای مرکزی و دولتها به دقت وضعیت شاخص دلار را زیر نظر دارند تا بتوانند سیاستهای اقتصادی خود را بر اساس آن تنظیم کنند. به عنوان مثال زمانی که شاخص دلار در حال افزایش میباشد ممکن است بانک مرکزی را وادار به اعمال سیاستهایی کند تا با اثر دلار قوی بر صادرات مقابله کند. چرا که اگر دلار در سطح دنیا قدرت بیش از اندازهای پیدا کند، کشورهای دیگر برای تامین دلار و وارد کردن کالاهای آمریکایی با مشکل مواجه خواهند شد و این میتواند به صادرات ایالات متحده ضربه کند و پیامدهای بدی برای اقتصاد این کشور داشته باشد.
تاثیر شاخص دلار بر بازار فارکس
بیاید فرض کنیم شاخص دلار برای چندین ماه متوالی در حال بالا رفتن باشد. این نشان میدهد که ارزش دلار در برابر سایر ارزهای بزرگ در حال بالا رفتن است. تریدرهای فارکس ممکن است این را به عنوان یک روند جدید در نظر بگیرند و استراتژی معاملاتی خود را بر اساس آن تنظیم کنند. در این شرایط تمایل به ترید روی جفت ارزهای مبتنی بر دلار نیز افزایش پیدا میکند.
جمع بندی
شاخص دلار یک ابزار حیاتی در بازارهای مالیست که دیدگاه بسیار خوبی در رابطه با قدرت دلار آمریکا به تریدرها میدهد. بنابراین زمانی که شاخص دلار در حال قدرت گرفتن یا ضعیف شدن باشد میتواند تاثیرات زیادی روی سایر ارزها، کالاها، رمز ارزها و بازار سهام جهانی بگذارد.