چگونه یک نمودار را تحلیل کنیم؟ (قسمت دوم)
در قسمت قبلی از سری مطالب “چگونه یک نمودار تحلیل کنیم؟” به اصول اولیه و پایهای تحلیل یک نمودار اشاره کردیم. در واقع نکاتی که برای تحلیل هر نمودار باید به آنها توجه داشت را مورد بررسی قرار دادیم. اما در ادامه این سری مطالب قصد داریم روشهای مختلف تحلیل یک نمودار را مورد بررسی قرار دهیم و به شما نشان دهیم که با چه روشهایی میتوان حرکات احتمالی قیمت را پیشبینی کرد. پس تا انتهای این مطلب با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
نکتهای که در همین ابتدای کار باید به آن توجه داشته باشید این است که هیچکس نمیداند حرکت بعدی قیمت چیست! اما با مشاهده سرنخها و قرار دادن آنها در کنار یکدیگر میتوان به یک نتیجه گیری از اینکه حرکت بعدی قیمت احتمالا چه خواهد بود دست پیدا کرد.
روش اول: پرایس اکشن
ابتدا این را بگوییم که پرایس اکشن سبکهای مختلفی داشته و برداشتهای متفاوتی از این روش وجود دارد. اما به بیان ساده پرایس اکشن یعنی نگاه به کنش و واکنشهای قیمت نسبت به سطوح و حمایتها/مقاومتهای داینامیک بازار.
به عنوان مثال به تصویر زیر نگاه کنید. نمودار CAD/CHF را در تایم فریم 1 ساعته مشاهده خواهید کرد. به نظر شما حرکت بعدی قیمت چیست؟
نمودار 1 ساعته دلار کانادا/فرانک سوئیس – چارتیکس
بیایید با هم این نمودار را تشریح کنیم. در بخش بالایی تصویر، یک رنج قیمتی بزرگ را مشاهده میکنید که قیمت مدتی را در آن ناحیه سپری کرده. ما به این ناحیه فاز توزیع (Distribution Phase) میگوییم. در این نواحی حجم بسیار زیادی از معاملات در جریان بوده است و تصمیمی برای حرکت بعدی قیمت گرفته نشده است. به نواحی اینچنینی که قیمت در یک حالت تعادل قرار دارد، Equilibrium نیز گفته میشود. هرچقدر که این فاز تعادل بزرگتر باشد، شکست این ناحیه نیز معنادارتر خواهد بود.
نمودار 1ساعته دلار کانادا/فرانک سوئیس – چارتیکس
در مثال بالا، قیمت کف ناحیه را شکسته و منجر به یک حرکت نزولی قدرتمند شده و پس از آن بازار به ناحیه فعلی که ما در آن قرار داریم رسیده است. با این حال اگر اندازه ناحیه رنج فعلی را با ناحیه بالایی مقایسه کنیم، مشاهده میکنید که بسیار کوچکتر است. بنابراین به احتمال زیاد نمیتواند یک فاز انباشتگی (Accumulation) باشد که منجر به برگشت روند شود. در واقع اگر روند قصد برگشت داشته باشد، معمولا با یک رنج قیمتی بزرگتر که نوسانات بیشتری نیز دارد این اتفاق رخ خواهد داد. به همین دلیل انتظار داریم که حرکت نزولی ادامهدار باشد. با این حال هنوز هم برای اینکه وارد پوزیشن فروش شویم، زود است. چرا که قیمت در حال طی کردن یک فاز رنج است و نمیتوان با اطمینان گفت که قیمت کف ناحیه را میشکند.
در تصویر بعدی میبینیم که قیمت کف ناحیه را شکسته که سیگنال بسیار مهمی به حساب میآید. شکستی که انجام شده نیز با یک کندل پرقدرت بوده است و اگر این شکست با یک کندل ضعیف انجام شده بود، از اعتبار سیگنال نزولی کاسته میشد.
در وضعیت فعلی نمودار، روند به شکل قاطعانه نزولی است و اینکه دیدگاه صعودی یا برگشت قیمت را داشته باشیم نمیتواند واقع گرایانه باشد. با این حال نکته بسیار مهم این است که بدانید حتی اگر تمامی شواهد به واضحترین شکل ممکن به شما بگویند که روند نزولیست، باز هم شما در زمان ترید کردن باید از حد ضرر استفاده کرده و قوانین تعیین حجم معاملات را رعایت کنید. چرا که حتی بهترین ستاپها و سیگنالهای معاملاتی نیز ممکن است در انتها موفقیت آمیز نباشند و شما باید از سرمایه خود محافظت کنید. پس این را بدانید که معاملهگری بازی احتمالات است و شما نمیدانید کدام معامله موفق و کدام معامله ناموفق خواهد بود.
نمودار 1ساعته دلار کانادا/فرانک سوئیس – چارتیکس
تصویر بعدی سرانجام کار را نشان میدهد. قیمت یک حرکت نزولی قوی انجام داده و سپس وارد یک فاز رنج شده. بعد از آن نیز مجددا کف رنج را شکسته و به حرکت نزولی خود ادامه داده است.
نمودار 1ساعته دلار کانادا/فرانک سوئیس – چارتیکس
همانطور که مشاهده کردید با استفاده از ساختارهای قیمتی میتوان نمودارها را تحلیل کرد و بر اساس شرایط فعلی بازار، نقاط ورود و خروج را بدست آورد. البته این تنها یکی از چندین روش تحلیل نمودار است. روش های دیگری نیز وجود دارند که در قسمتهای بعدی از این سری مطالب آکادمی چارتیکس به آنها اشاره خواهیم کرد.
بنابراین برای اطلاع از جدیدترین مطالب آموزشی آکادمی چارتیکس، دنبال کردن کانال ما در تلگرام را فراموش نکنید!
آدرس کانال تلگرام چارتیکس: Chartix@