چگونه میتوان شکست یک سطح حمایت/مقاومت را پیشبینی کرد؟
شکست سطوح حمایت و مقاومت در بازار یکی از مواردیست که پیشبینی آن با دشواریهای زیادی روبروست. حتی زمانی که شکست انجام میشود نیز نمیتوان با اطمینان کامل گفت که قیمت در جهت شکست پیشروی خواهد کرد یا خیر! با این حال برخی نکات وجود دارند که میتوانند شکسته شدن سطوح را به ما هشدار دهند.
در این مطلب قصد داریم تا این نکات و تکنیکها را با هم بررسی کنیم. با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
ساختار حرکتی قیمت همیشه مهم است. اینکه چگونه قیمت به سطح مدنظر ما نزدیک شده است یکی از مواردیست که میتواند به ما در پیشبینی شکستها کمک کند. قیمت به چند شکل به سطوح نزدیک میشود.
- پرقدرت و با شتاب بالا
- فشرده و ضعیف
- نرمال
پرقدرت و با شتاب بالا
بدیهیست زمانی که قیمت با قدرت و شتاب زیاد (کندلهایی با بدنه بزرگ و هم رنگ) به یک سطح حمایت/مقاومت نزدیک میشود، احتمال شکسته شدن آن زیاد است. چون به وضوح قدرت در یک سمت بازار وجود دارد و اگر سطحی در مقابل آن وجود داشته باشد، به احتمال زیاد شکسته خواهد شد. البته باید توجه داشته باشید که هر حرکت پرقدرتی به سمت سطوح حمایت/مقاومت به معنای شکسته شدن آن نخواهد بود و این صرفا یک احتمال است. بنابراین هیچگاه بدون تایید و قبل از شکست سطوح وارد بازار نشوید!
در تصویر زیر که نمودار 30 دقیقهای جفت ارز GBP/USD را نشان میدهد میبینید که قیمت در آخرین حرکت خود با چند کندل پرقدرت به سمت سطح حمایتی مدنظر ما هجوم برده و موفق به شکست آن شده است. بعد از شکست نیز ریزش کماکان با قدرت بالا ادامه یافته است. هرچند در این تصویر نشانههای دیگری نیز وجود دارد که بالا بودن شکست سطح حمایتی را هشدار دادهاند (در ادامه دوباره به همین مثال باز خواهیم گشت).
فشرده و ضعیف
اما گاها بازار به صورت ضعیف و با ساختاری فشرده به سمت سطوح مدنظر ما حرکت میکند. این حرکات معمولا منجر به برگشت بازار میشوند و احتمال شکست بسیار پایین است. حتی اگر شکستی نیز انجام شود صرفا یک شکست فیک بوده و برای شکار دستورات حدضرر توسط بانکها انجام میشود.
در مطلب قبلی آکادمی چارتیکس به مبحث “فشرده سازی (Compression)” به طور کامل پرداختهایم. توصیه میکنیم این مطلب را حتما مطالعه کنید.
ساختار فشرده سازی (Compression) چیست و چگونه با استفاده از آن ترید کنیم؟
تصویر بعدی نمودار 1 ساعته بیت کوین را نشان میدهد که قیمت پس از 2 بار تلاش برای عبور از محدوده 30000 دلار ناکام بوده و یک ریزش سنگین را تجربه میکند (ناحیه قرمز رنگ). اما پس از این ریزش سنگین قیمت مجددا شروع به افزایش کرده و بار دیگر به محدوده 30000 دلار میرسد (ناحیه سبز رنگ). با این حال باز هم قیمت توان عبور از این ناحیه را ندارد. اما چرا؟
یک بار دیگر ناحیه سبز و قرمز را با یکدیگر مقایسه کنید. حتی به صورت چشمی نیز مشخص است که قیمت با قدرت بیشتری ریزش کرده اما در بالا رفتن توان زیادی نداشته است. از لحاظ ساختاری نیز حالتی شبیه به الگوی کنج (Wedge) شکل گرفته است که فشردگی حرکت را به ما نشان میدهد.
حرکات نرمال
اما بعضی مواقع نیز قیمت با یک ساختار نرمال (نه با شتاب بالا و نه ضیعف) به ناحیه حمایت/مقاومت میرسد. در این مواقع ما باید به ساختار حرکتی قیمت پس از رسیدن به سطح مدنظرمان توجه کنیم.
به طور مثال زمانی که قیمت به سطح مقاومتی میرسد چند بار به آن برخورد میکند و پس از هر برخورد و اصلاح قیمت، یک کف بالاتر (Higher Low) ایجاد میکند. این بدان معناست که از طرفی تمایل برای بالا رفتن قیمت بیشتر بوده و از سوی دیگر، فروشنده پرقدرتی در بازار وجود ندارد.
مثال بعدی از تایم فریم 4 ساعته بیت کوین است. در اینجا با یک ناحیه COP (ناحیهای که حالت حمایتی/مقاومتی داشته است) مواجه بودهایم. مشاهده میکنید که قیمت بعد از رسیدن به این ناحیه چندین بار به آن برخورد داشته است. اما نکته مهم این است که پس از هر برخورد به سطح مقاومت و اصلاح قیمتی، یک کف بالاتر ثبت شده است. این بدان معناست که احتمالا فروشنده قوی وجود ندارد و تمایل به افزایش قیمت بیشتر است.
در حالت معکوس زمانی که قیمت به سطح حمایتی میرسد، چندین بار به سطح مدنظر ما برخورد کرده و پس از اصلاح قیمتی، سقفهای پایینتر (Lower High) تشکیل میدهد. در این ساختار نیز نبود خریدار قوی و تمایل بیشتر به نزول قیمت قابل مشاهده است.
در تصویر زیر که نمودار 4 ساعته اتریوم را نشان میدهد نیز میبینیم که قیمت بعد از رسیدن به سطح حمایتی هر بار سقفهای پایینتر (یا هم اندازه) را تشکیل داده و موفق به صعود بیشتر نیست. در اینجا نیز تفسیر میتواند این باشد که خریدار قوی در بازار وجود ندارد و قیمت احتمالا این سطح حمایتی را خواهد شکست.
حالا که با این ساختار نیز آشنا شدید، بیاید یک بار دیگر به مثال اول که مربوط به جفت ارز GBP/USD بود نگاه کنیم. در آنجا ما گفتیم که نشانه دیگری نیز وجود دارد که هشدار شکست سطح حمایتی را داده است. آن نشانه نیز این بود که قیمت بعد از برخورد به سطح حمایتی، هر بار سقفهای پایینتری را ثبت کرده است.
اما در پایان این مطلب بهتر است یک ابهام زدایی نیز انجام دهیم تا همه چیز شفاف شود.
ممکن است برای شما سوال شده باشد که در مثال مربوط به حرکت ضعیف و فشرده به سمت سطح مقاومتی که منجر به برگشت قیمت شد و مثالی که مربوط به رسیدن قیمت به شکل نرمال به یک سطح مقاومتی بود، در هر دو مورد قیمت کفهای بالاتر تشکیل داده است. پس تفاوت این دو در چیست؟
تفاوت در این است که در مثال مربوط به حرکت نرمال به سمت سطح مقاومتی، قیمت چندین بار به سطح مدنظر برخورد کرده و سپس کفهای بالاتر تشکیل داده است. اما در مثال مربوط به حرکت فشرده، چنین چیزی را شاهد نیستم و قیمت صرفا در یک مسیر صعودی با حالتی نسبتا ضعیف بوده است.
جمع بندی
در پایان نگاهی داشته باشیم به خلاصهای از نکات مهمی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم.
- نحوه رسیدن قیمت به یک سطح حمایت/مقاومت اهمیت بالایی دارد و میتواند سرنخهایی از احتمال شکسته شدن یک سطح را به ما نشان دهد.
- در صورتی که قیمت به شکل قوی و پرشتاب به سطح مدنظر ما برسد احتمال شکسته شدن آن بالاست چرا که قدرت در یک سمت بازار قرار دارد.
- در صورتی که قیمت با ساختار ضعیف و فشرده به سطح مورد نظر برسد، احتمالا آن سطح شکسته نخواهد شد و شاهد برگشت قیمت از آنجا خواهیم بود.
- در صورتی که قیمت به شکل نرمال به یک سطح برسد، نحوه واکنش به آن سطح مهم است.
- اگر قیمت با یک حالت نرمال به ناحیه مقاومتی برسد و چند بار به آن برخورد کند اما پس از هر اصلاح شروع به تشکیل کفهای بالاتر کند، احتمال شکست مقاومت بالاست. چرا که نشان میدهد فروشنده قوی در بازار وجود ندارد و تمایل خریداران بالاتر است.
- در صورتی که قیمت به صورت نرمال به یک سطح حمایتی برسد و پس از چند بار برخورد، شروع به تشکیل سقفهای پایینتر کند، احتمال شکست سطح حمایتی وجود خواهد داشت. چرا که احتمالا خریدار قوی وجود نداشته و تمایل به فروش بیشتر است.
- همه این موارد صرفا نشانهها و سرنخهایی هستند که احتمال شکسته شدن سطوح را بررسی میکنند. بنابراین تا زمانی که سطح مدنظر واقعا شکسته نشده باشد، ورود به بازار با ریسک بالایی همراه خواهد بود.
به منظور یادگیری اصولی تحلیل بازار میتوانید در دوره آموزشی تحلیل تکنیکال آکادمی چارتیکس کنید. به همراه این دوره یک اشتراک هدیه 3 ماهه پلتفرم تحلیلی چارتیکس نیز در اختیار شما قرار خواهد گرفت.