راهنمای جامع انتخاب تایم فریم مناسب برای تریدرها

راهنمای جامع انتخاب تایم فریم مناسب برای تریدرها

تریدرهای تازه‌کار و حتی تریدرهایی که مدت زیادی در بازار مشغول به فعالیت هستند گاها با یک مشکل بزرگ روبرو می‌شوند و پاسخی هم برای آن پیدا نمی‌کنند. مشکل بزرگ آنها این است که نمی‌دانند از چه تایم فریمی استفاده کنند و مدام بین تایم فریم‌های بزرگ و کوچک جابجا می‌شوند تا شاید پاسخی برای این سوال خود پیدا کنند. 

در این مطلب از آکادمی چارتیکس قصد داریم تا یک راهنمای جامع و کامل برای انتخاب تایم فریم‌های مناسب برای ترید به شما ارائه کنیم. پس تا پایان مطلب با ما همراه باشید…

به طور کلی انتخاب تایم فریم مناسب برای ترید چند مرحله دارد:

  • انتخاب بازار مدنظر
  • شناخت شخصیت ترید و مهارت‌ها
  • انتخاب تایم فریم مناسب

مرحله اول: انتخاب بازار

گرچه قواعد تکنیکال در همه بازارها یکسان هستند اما بحث تایم فریم‌ها مقداری فرق دارد. به عبارتی بعضی از تایم فریم‌ها در بازارهای مختلف کاربرد بیشتر و بعضی تایم فریم‌ها کاربرد کمتری دارند. برای اینکه این موضوع رو به خوبی درک کنید اجازه دهید تا هر بازار را به شکل مجزا بررسی کنیم. 

بازار معاملات طلا و ارز (داخلی): در این بازار می‌توان از همه تایم فریم‌ها استفاده کرد. البته معاملات در این بازارها نیز به دو صورت انجام می‌شود. مورد اول خرید از بازار به صورت نقدیست که در این شرایط معمولا چون قصد افراد نگهداری برای بلند مدت است، تایم فریم‌ها روزانه و بالاتر برای تعیین نقاط ورود مناسب کاربردی‌تر هستند. 

نوع دیگر معاملات همان معاملاتیست که در اتاق‌های تلگرامی (و سایر مکان‌های غیر رسمی) تحت عنوان معاملات کاغذی/فردایی انجام می‌شود. در این معاملات هدف، گرفتن سود از مابه التفاوت قیمت‌های خرید و فروش است و معاملات به صورت کوتاه مدت انجام می‌شوند. به همین دلیل تایم فریم‌های کوچکتر مثل 1 دقیقه تا 1 ساعته محبوبیت بیشتری دارند.

سلب مسئولیت: معاملات کاغذی/فردایی طلا و ارز از لحاظ قوانین فعلی کشور ممنوع می‌باشند و از سوی دولت و مراجع قضایی-اقتصادی غیرقانونی تلقی می‌شوند. هدف ما از بیان این بخش صرفا اشاره به نوعی از معاملات بود که گرچه غیر قانونی هستند اما واقعیتی است وجود دارد. بنابراین چارتیکس/آکادمی چارتیکس هیچگونه توصیه‌ای به انجام این معاملات ندارد و باید بدانید که اتاق‌های تلگرامی تحت نظر مراجع نظارتی نبوده و ریسک از دست رفتن سرمایه در آنها وجود خواهد داشت.

بازار بورس ایران: در بازار بورس ایران به دلیل بازه معاملاتی کوتاه که 3 ساعت و 30 دقیقه می‌باشد و نوسان بسیار کم بازار، معمولا از تایم فریم‌های بزرگتر مثل روزانه و هفتگی برای تحلیل و ترید استفاده می‌شود. البته این بدان معنا نیست که تایم فریم‌های کوچکتر مثل 1 ساعته، 30 دقیقه و … کاملا بدون کاربرد باشند اما در قیاس با سایر بازارها کاربرد کمتری دارند. 

بازار فارکس: در بازار فارکس شما می‌توانید از هر تایم فریمی استفاده کنید. بازار فارکس قدرتمندترین بازار دنیا از لحاظ حجم معاملات و نوسانات است. شما به هر تایم فریمی از بازار فارکس که نگاه کنید، حرکت پیوسته قیمت را مشاهده خواهید کرد. در این بازار هم تریدرهای کوتاه مدت وجود دارند و هم تریدرهای میان مدت و بلندت مدت. البته به دلیل ماهیت اهرمی معاملات در بازار فارکس، معمولا معاملات کوتاه مدت بین تریدرهای عادی محبوبیت بیشتری دارد. این افراد معاملات خود را بین چند دقیقه تا چند ساعت و یا چند روز باز نگه میدارند. از این رو تایم فریم‌های 1 دقیقه تا روزانه برای آنها از محبوبیت بالایی برخوردار است. اما تایم فریم‌های هفتگی و ماهانه بیشتر برای تعیین سطوح پرقدرت بازار استفاده می‌شود. 

بازار ارزهای دیجیتال: بازار رمز ارزها نیز تقریبا شبیه به بازار فارکس است و هم تریدرهای کوتاه مدت و میان مدت و هم تریدرهای بلند مدت در آن حضور دارند. در این بازار نیز نقدینگی زیادی وجود دارد و تقریبا می‌توان از همه تایم فریم‌ها استفاده کرد. البته بازار رمز ارزها یک تفاوت با بازار فارکس دارد. در اینجا شما می‌تواند معاملات اسپات (بدون اهرم) نیز انجام دهید. افرادی که معاملات اسپات انجام می‌دهند، معمولا از تایم فریم‌های بزرگتر مثل روزانه و هفتگی برای تریدهای خود استفاده می‌کنند. اما تریدرهایی که در معاملات فیوچرز فعال هستند، معمولا از تایم فریم‌های کوچکتر مثل 1 دقیقه تا 4 ساعته بهره می‌برند. 

مرحله دوم: شناخت شخصیت ترید و مهارت‌ها

شناخت شخصیت ترید به بیان ساده یعنی اینکه از لحاظ کلی خودتان را چه نوع تریدری می‌بینید و به چه شکلی از معاملات علاقه دارید. برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید شاید بهتر باشد که دو سوالی که در ادامه آمده‌اند را از خودتان بپرسید.

سوال اول: آیا می‌توانید تحت شرایط پر فشار و پر استرس تصمیمات سریع اتخاذ کرده و آنها را اجرا کنید؟ یا اینکه با تصمیم گیری‌های میان مدت و بلند مدت احساس راحتی بیشتری می‌کنید؟

برای افرادی که در شرایط پرفشار و استرس نمی‌توانند سریع تصمیم گیری کنند، معاملات کوتاه مدت و یا بسیار کوتاه مدت (مثل اسکلیپنگ) به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. در واقع تریدری که در این شرایط دچار سردرگمی شود نمی‌تواند استراتژی‌ معاملاتی خود را به خوبی پیاده سازی کند و به احتمال زیاد شکست خواهد خورد. بهترین راهکار برای این نوع از تریدرها استفاده از تایم فریم‌های بزرگتر و بازه‌های زمانی میان مدت و بلند مدت می‌باشد. 

 

سوال دوم: آیا می‌توانید راحت و سریع از احساس ناراحتی بعد از یک یا چند معامله زیانده پیاپی بیرون آمده و سراغ فرصت‌های بعدی بروید؟ یا اینکه به زمان بیشتری برای برطرف شدن احساسات بدتان نیاز دارید؟

پاسخ به دو سوال بالا تا حد زیادی شخصیت ترید و مهارت شما را مشخص می‌کند. زمانی که شما معاملات کوتاه مدت یا اسکلپ انجام میدهید، باید از لحاظ ذهنی توانایی تحمل کردن معاملات زیانده پیاپی را داشته باشید. چرا که در تایم فریم‌های پایین‌تر نوسانات بازار بسیار زیاد بوده و موقعیت‌های معاملاتی زیادی بوجود می‌آیند. به همین دلیل شما باید هر موقعیتی که شرایط استراتژی شما را دارد اجرا کنید. به دلیل ماهیت نوسانی بازار در تایم فریم‌های پایین‌تر، ساختارهای تکنیکال بسیار ناپایدار هستند و ممکن است به راحتی نامعتبر شوند. بنابراین ممکن است در یک بازه با چندین معامله ناموفق مواجه شوید. مهمترین مورد در این شرایط این است که بتوانید به سرعت از شرایط بد روحی فاصله بگیرید تا تمرکز کافی برای انجام معاملات بعدی خود را داشته باشید. منظور از تمرکز این است که به اعصاب و رفتار خود مسلط باشید و در پی انجام تریدهای انتقامی به منظور بازگرداندن سرمایه از دست رفته برنیایید.

با این حال اگر هندل کردن تریدهای زیانده پیاپی برای شما مشکل است، بایستی از ترید کردن در تایم فریم‌های پایین‌تر خودداری کنید و تحلیل و ترید را در تایم فریم‌های بزرگتر انجام دهید. اما آیا این بدان معناست که ترید در تایم فریم‌های بالاتر مانع از زیان‌های پیاپی خواهد شد؟ خیر به هیچ عنوان. افرادی که تریدهای خود را به صورت میان مدت یا بلند مدت انجام می‌دهند نیز ممکن است با زیان‌های پیاپی مواجه شوند؛ اما نه به تعدادی که در تایم فریم‌های پایین‌تر رخ می‌دهد. 

 

سوال سوم: دوست دارید فعالانه‌تر ترید کنید و یا منتظر یک موقعیت بسیار ایده‌آل بمانید؟ آیا وقت آزادتان برای زیر نظر گرفتن بازار زیاد است یا کم؟

این مورد نیز فوق العاده مهم است. برخی افراد ذاتا دارای شخصیت اکتیو و فعال هستند و اینکه مدت زمان زیادی برای انجام یک معامله صبر کنند را دوست ندارند. از طرفی همین افراد از اینکه بخواهند یک پوزیشن معاملاتی را چندین روز یا هفته باز بگذارند نیز متنفرند. برای این افراد کار کردن در تایم فریم‌های بالا مشکل خواهد بود و بهتر است با در نظر گرفتن توانایی‌شان در مدیریت استرس و انجام تصمیمات سریع روی تایم فریم‌های پایین‌تر تمرکز کنند.

اما اگر انسان صبوری هستید و برای‌تان کیفیت معاملات به کمیت‌شان ارجحیت دارد و می‌توانید یک پوزیشن را برای مدت زمان نسبتا زیادی باز بگذارید، بهتر است با تایم فریم بالاتر کار کنید. همچنین افراد شاغل که وقت زیادی برای زیر نظر گرفتن نوسانات بازار و مدیریت معاملات خود ندارند نیز بهتر است روی تایم فریم‌های بالا تمرکز کنند. 

اما حالا نگاهی داشته باشیم به تایم فریم‌ها و تفاوت‌‌هایی که با یکدیگر دارند. 

در تصویر بالا مشاهده می‌کنید که در تایم فریم‌های کوچک‌تر باید توانایی تصمیم گیری سریع‌تر و انعطاف پذیری روانی بیشتر را داشته باشید. در این تایم فریم‌ها موقعیت‌های معاملاتی بیشتری وجود دارد اما از طرف دیگر ریسک معاملات ناموفق نیز بالاتر است. 

در طرف مقابل تایم فریم‌های بزرگتر موقعیت‌های معاملاتی کمتری به شما می‌دهند و نیاز به صبر بیشتری برای ورود به بازار دارند. به همین دلیل شما باید برای معاملات خود تارگت‌های بزرگتری تعیین کنید که متعاقبا نیاز به صبر بیشتری برای رسیدن قیمت به هدف دارد. اما در این تایم فریم‌ها ساختارها و سطوح تکنیکالی معتبرتری را خواهید دید که منجر به کاهش معاملات زیانده خواهد شد. 

مقایسه تایم فریم‌ها از دیدگاه تکنیکال

جمله معروفی در بازار وجود دارد که میگویند “بازار ساختار فرکتالی دارد”. معنای این جمله این است که تمام تایم فریم‌ها از لحاظ ساختاری یکسان هستند. به عنوان مثال همانطور که الگوی مثلث، سر و شانه، خطوط روند و … در تایم فریم‌های بالاتر شکل می‌گیرند، در تایم فریم‌های پایین‌تر نیز چنین الگوهایی بوجود می‌آیند.

اما از لحاظ تکنیکالی، تایم فریم‌های بالاتر قدرت بیشتری نسبت به تایم فریم‌های پایین‌تر دارند. به عنوان مثال سطوح حمایت و مقاومتی که در تایم فریم‌ روزانه شکل می‌گیرند از سطوح حمایت و مقاومت تایم فریم 30 دقیقه به مراتب قدرتمندتر هستند. یا مثلا الگویی که در تایم فریم 4 ساعته شکل گرفته باشد، از الگوی تایم فریم 5 دقیقه معتبرتر خواهد بود. 

دلیل این مورد چیست؟ معمولا شکل گیری سطوح و الگوها در تایم فریم‌های بالاتر مدت زمان بیشتری به طول می‌انجامد و نشان دهنده اتفاق نظر بیشتر تریدرها روی آنهاست. اما سطوح و الگوهای تایم فریم‌های پایین‌تر بیشتر تحت تاثیر نوسانات و رخ دادهای کوتاه مدت بوجود می‌آیند و ممکن است زیاد معتبر نباشند. اما آیا این بدان معناست که همه سطوح و الگوهای تایم فریم‌های بالاتر معتبر بوده و آنهایی که در تایم فریم‌های پایین‌تر شکل می‌گیرند نامعتبر هستند؟ خیر؛ به هیچ عنوان!

در هر تایم فریمی ممکن است سطوح و ساختارهای نامعتبر رخ دهند. اما در تایم فریم‌های پایین‌تر این مورد بیشتر رخ می‌دهد. البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که در تایم فریم‌های پایین‌تر تعداد موقعیت‌های معاملاتی نیز بیشتر است. چیزی که در تایم فریم‌های بالاتر کمتر رخ می‌دهد.

تحلیل چند تایم فریمی (Multi-Time Frame Analysis)

یکی از روش‌هایی که تریدرهای حرفه‌ای از آن استفاده می‌کنند تحلیل چند تایم فریمی است. به این صورت که ما فقط و فقط از یک تایم فریم خاص استفاده نمی‌کنیم. بلکه ترکیبی از تایم فریم‌ها را برای پیدا کردن نقاط ورود و خروج مورد استفاده قرار خواهیم داد. 

در این روش از بالا به پایین تایم فریم‌ها را بررسی خواهیم کرد تا بتوانیم روندها، سطوح/نواحی مهم و نهایتا نقطه ورود به بازار را پیدا کنیم. به این روش اصطلاحا Top-Down Analysis یا تحلیل از بالا به پایین نیز گفته می‌شود. به عنوان مثال یک تریدر میان مدت می‌تواند از ترکیبی از تایم فریم‌های روزانه، 1 ساعته و 15-5 دقیقه استفاده کند.

  • تایم فریم روزانه برای تشخیص سطوح مهم
  • تایم فریم 1 ساعته برای تشخیص روند میان مدت و سطح میان روزی
  • تایم فریم 15 یا 5 دقیقه برای تشخیص نقطه ورود


برای تریدرهای کوتاه مدت ترکیب تایم فریم 1 ساعته، 15 دقیقه و 5 دقیقه می‌تواند مناسب باشد. برای افرادی که اسکلپینگ انجام می‌دهند نیز ترکیب تایم فریم‌های 15، 5 و 1 دقیقه کاربردیست. اما برای افرادی که بلند مدت کار می‌کنند ترکیب به صورت ماهانه، هفتگی و روزانه می‌باشد. 

توجه داشته باشید که ترکیب تایم فریم‌های بالا صرفا پیشنهاد ماست و الزامی وجود ندارد که شما نیز از آنها استفاده کنید. به بیان دیگر شما باید تایم فریم‌ها را آنقدر بررسی کنید تا به ترکیب مناسب خود برسید. مورد دیگر این است که در زمان ترکیب تایم فریم‌ها باید بازار هدف را نیز مشخص کنید. مثلا در بازاری مثل بازار بورس ایران، برای افرادی که میان مدت کار می‌کنند ترکیب تایم فریم‌های هفتگی، روزانه و 1 ساعته مناسب‌تر خواهد بود.

در ادامه مثالی از یک ورود به بازار با استفاده از تحلیل چند تایم فریمی را خواهیم دید. این ویدئو مربوط به مطلب آموزشی اوردربلاک‌ها در آکادمی چارتیکس می‌باشد که می‌توانید آن را از طریق این لینک مطالعه کنید.

 

جمع بندی

در این مطلب سعی کردیم تا تمامی نکات مهمی که در رابطه با انتخاب تایم فریم مناسب برای ترید می‌باشد را به شما همراهان عزیز آکادمی چارتیکس ارائه کنیم. اکنون در این بخش به طور خلاصه مروری بر نکات مطرح شده در این مطلب خواهیم داشت. 

1. انتخاب بازار را شاید بتوان اولین قدم دانست. هر بازاری بسته به نوسانات و پیوستگی معاملات قابلیت استفاده از برخی تایم فریم‌ها را دارد. برای بازارهایی با نوسانات و پیوستگی بالا مثل فارکس و ارزهای دیجیتال می‌توان از هر تایم فریم استفاده کرد. اما در بازار بورس ایران و سایر بازارهای کم نوسان توصیه ما استفاده از تایم فریم‌های بالا مثل روزانه و بالاتر است.

2. شناخت شخصیت ترید گام بعدی‌ خواهد بود. در صورتی که تحمل شرایط پر فشار و استرس را دارید و می‌توانید به سرعت تصمیم گیری کنید و همچنین پس از چند معامله زیانده دچار آشفتگی نمی‌شوید، انتخاب تایم فریم‌ها پایین برای شما مانعی ندارد. اما در صورتی که نمی‌توانید فشار و استرس را تحمل کنید و از طرفی فرصت کمی برای زیر نظر گرفتن نوسانات بازار دارید (به دلیل شغل و …) بهتر است به سراغ تایم فریم‌های بالاتر برای تحلیل و ترید بروید. 

3. استایل ترید کردن شما نیز بسیار مهم است. افراد کم صبر که نمی‌توانند زیاد برای پیدا کردن فرصت معامله منتظر بمانند، بهتر است در تایم فریم‌های پایین‌تر کار کنند. اما افراد با صبر حوصله باید به سراغ تایم فریم‌های بالاتر بروند. 

4. از لحاظ تکنیکال، تایم فریم‌های بالاتر قدرت بیشتر نسبت به تایم فریم‌های پایین‌تر دارند. دلیل آن نیز این است که مدت زمان شکل گیری سطوح و ساختارها در تایم فریم‌های بالا بیشتر است و تریدرهای بیشتری روی آنها اتفاق نظر دارند. اما در تایم فریم‌های پایین، نوسانات بازار بیشتر بوده و ممکن است ستاپ‌های نامعتبر بیشتری را مشاهده کنید. با این حال این بدان معنا نیست که ترید در تایم فریم‌های پایین همیشه بد و ترید در تایم فریم‌های بالا خیلی خوب باشد. 

5. روش تحلیل چند تایم فریمی (Multi-Time Analysis) یکی از روش‌های بسیار عالی برای تحلیل بازار است. در این روش از دو یا سه تایم فریم برای تحلیل بازار استفاده می‌کنیم. تایم فریم بالاتر برای تشخیص حالت کلی بازار و سطوح مهم، تایم فریم میانی برای تشخیص جهت و ساختار روند و تایم فریم پایین‌تر برای پیدا کردن نقطه ورود به کار می‌روند.

نمودار طلا و ارز آموزش نسخه موبایل چارتیکس نمودار بورس ایران آموزش تنظیمات تریدینگ ویو
نمودار اونس طلا نمودار فارکس نمودار سکه آموزش چارتیکس
آموزش تریدینگ ویو نمودار آتی بورس کالا نمودار آبشده تقویم اقتصادی فارسی
دیدگاه‌ها ۲
ارسال دیدگاه جدید