چگونه نقدینگی را تشخیص دهیم و بر اساس آن ترید کنیم؟

چگونه نقدینگی را تشخیص دهیم و بر اساس آن ترید کنیم؟

بازار بر اساس فریب‌ طراحی شده است؛ این جمله را خوب به خاطر بسپارید! 

 

نقدینگی یا اصطلاحا لیکوئیدیتی (Liquidity) یکی از مهمترین مباحث در تحلیل بازار است. در واقع اگر شما آشنایی کافی با مفهوم لیکوییدیتی و مکان‌هایی‌ که نقدینگی احتمالا در آنجا وجود دارد را نداشته باشید، به احتمال زیاد با مشکلات زیادی در ترید کردن مواجه خواهید شد. چرا؟ دلیل آن را در ادامه به شما خواهیم گفت. در این مطلب از آکادمی چارتیکس قصد داریم تا شما را با مفهوم نقدینگی یا همان لیکوییدتی، اینکه چگونه آنها را با دقت بالایی تشخیص دهیم و چطور بر اساس آنها ترید کنیم، آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید…

 

نقدینگی (Liquidity) چیست؟

نقدینگی به معنای حجم زیادی از سفارشات است که باید تکمیل شوند. بازار باید نقدینگی را جذب کند تا قدرت لازم برای حرکت در یک جهت خاص را بدست بیاورد. به بیان خیلی ساده جایی که بانک‌های بزرگ وارد بازار شده و اکثر تریدرهای کوچکتر فریب میخورند و از بازار با زیان خارج می‌شوند!

یک سوال در اینجا مطرح می‌شود؛ اینکه چرا بانک‌های بزرگ باید سایر تریدرهای کوچک‌تر را فریب بدهند؟ پاسخ به این سوال می‌تواند ماهیت کلی نقدینگی را برای ما روشن کند. 

در واقع بانک‌های بزرگ حجم معاملات بسیار زیادی دارند. این میزان از سرمایه اگر به یکباره وارد بازار شود، حرکات فوق العاده قدرتمندی را ایجاد می‌کنند. چیزی که بانک‌ها اصلا دوست ندارند. دلیل آن نیز روشن است. بانک‌های همیشه میخواهند در کف‌ها بخرند و در سقف‌ها بفروشند. بنابراین اگر سرمایه خود را ناگهان وارد بازار کنند، قیمت خیلی سریع از محدوده ایده‌آل آنها دور می‌شود که چنین معاملاتی از نظر بانک‌ها مناسب نیستند. آنها سعی می‌کنند تا تریدرهای کوچکتر (بانک‌های کوچک‌تر و تریدرهای خرد) را فریب دهند تا نقدینگی لازم را برای آنها ایجاد کنند. سپس این نقدینگی توسط بانک‌های بزرگ شکار می‌شود و به مقصود خود میرسند. 

ممکن است کمی گیج شده باشید که البته طبیعیست. به همین خاطر سعی می‌کنیم تا با مثال‌هایی به واضح‌تر شدن مفهوم نقدینگی برای شما کمک کنیم.

 

فرض کنید یک سطح مقاومتی در بازار شکل گرفته است. مسلما خیلی‌ها فکر می‌کنند که این سطح در مرتبه بعدی نیز مانع از افزایش قیمت خواهد شد. پس در اینجا یک ذهنیت فروش بوجود آمده است. زمانی که قیمت به سطح مدنظر میرسد تعداد زیادی از تریدرهای کوچک اقدام به فروش می‌کنند. این اقدام به فروش ممکن است باعث شکل گیری یک حرکت نزولی کوچک از سطح مدنظر شود. 

افرادی که در این سطح معامله فروش انجام داده‌اند، معمولا حد ضرر خود را کمی بالاتر از آن قرار می‌دهند. همانطور که احتمالا میدانید، حد ضرر یک پوزیشن فروش، در واقع سفارشی (Order) از نوع خرید می‌باشد. در واقع شما با یک دستور خرید معکوس، پوزیشن فروشی که داشته‌اید را می‌بندید (یا اصطلاحا آفست می‌کنید) و از بازار با زیان خارج می‌شوید. بنابراین تا این لحظه تجمعی از دستورات حد ضرر (که به نوعی سفارشات خرید معکوس می‌باشند) را در بالای سطح مقاومتی داریم. 

ناگهان بازار به بالای سطح مقاومتی نفوذ کرده و حدضرر فروشندگان را فعال می‌کند. بنابراین طبق گفته‌های قبلی، بر اثر فعال شدن دستورات حدضرر، تعداد زیادی سفارش خرید در بازار اجرا می‌شود. همین اجرا شدن سفارشات خرید باعث حرکت بازار به قیمت‌های بالاتر می‌شود. 

از طرفی دیگر، تعدادی از تریدرهایی که بر اساس شکست سطوح ترید می‌کنند (و به بریک آوت تریدر مشهور هستند) دستورات Buy-Stop خود را بالای این سطح قرار داده‌اند. در نتیجه نفوذ قیمت به بالای سطح مقاومتی، دستورات خرید آنها نیز اجرا شده و قدرت خرید بالاتر میرود.

خب حالا همه چیز مهیاست؛ خیلی‌ها در تله افتاده‌اند. اکنون زمان اجرای نقشه اصلیست! 

 

وقتی بانک‌های بزرگ می‌بینند که شرایط برای اجرای سفارشات فروش سنگین‌شان فراهم است و نقدینگی بسیار خوبی توسط خریداران بوجود آمده‌ است، شروع به بارگزاری سفارشات فروش خود می‌کنند. در واقع به بیان ساده، بانک‌های بزرگ سفارشات خود را به خریداران میفروشند. 

از آنجایی که قدرت سفارشات بانک‌ها بسیار زیاد است، بازار دچار عقب نشینی از سطح شکسته شده می‌شود. ممکن است این حرکت‌ها را در قالب سایه‌ بلند کندل‌ها در تایم فریم‌های بالاتر ببینید. به این حرکات “شکار استاپ” یا اصطلاحا Stop Hunting گفته می‌شود. 

زمانی که خیلی‌ها می‌بینند که قیمت در شکست سطح مقاومتی ناموفق بوده است، در جهت فروش وارد بازار می‌شوند. چرا که عقب نشینی قیمت را به عنوان یک سیگنال ورود تلقی می‌کنند. از طرفی حد ضرر بریک آوت تریدرهایی که در بالای سطح مقاومتی اقدام به خرید کرده‌اند نیز فعال می‌شود. حد ضرر سفارش خرید نیز قاعدتا یک سفارش فروش می‌باشد. بنابراین فشار فروش دیگری نیز در این جا وارد می‌شود. 

در نهایت قیمت طبق چیزی که بانک‌ها انتظار داشتند شروع به پایین رفتن می‌کند. یک نقشه دقیق و بی نقص! 

 

در واقع ذهنیت فروش در محدوده سطح مقاومتی کاملا صحیح بود. اما زمان و نحوه اجرای آن توسط بسیار از تریدرها با خطا مواجه شد. چرا که بانک‌ها در حال اجرای نقشه فریب خود بودند.

تمام مواردی که در بالا گفته شد به صورت معکوس برای یک سطح حمایتی نیز صدق می‌کند. اکنون برای درک بهتر این موضوع به تصاویر و ویدئوی زیر نگاه کنید. در این دو تصویر و ویدئو نحوه شکل گیری سطوح حمایتی و مقاومتی و سپس فعال شدن حد ضرر تریدرها توسط بانک‌ها به سادگی مشاهده می‌شود. 


اما حالا که با مفهوم نقدینگی آشنا شدید، شما را با دو اصطلاح دیگر آشنا می‌کنیم تا در ادامه مطلب دچار ابهام نشوید. 

 

استخر نقدینگی چیست؟

استخر نقدینگی (Liquidity Pool) به همان مکانی گفته می‌شود که به احتمال زیاد حجم بالایی از سفارشات انباشته شده‌اند و منتظر اجرا هستند. در واقع همان جایی که احتمالا اکثر تریدرها حد ضرر خود را گذاشته‌اند و بانک‌های بزرگ قصد فعال سازی آنها را دارند. این مناطق در نمودار به صورت LQ نمایش داده می‌شوند. 

 

استاپ هانتر چیست؟

استاپ هانتر (Stop Hunter) به حرکاتی که باعث نفوذ قیمت به منطقه انباشت نقدینگی شده و حدضررهای موجود در آن را فعال می‌کند استاپ هانتر گفته می‌شود. این حرکات با علامت SH روی نمودار مشخص خواهند شد.

 

حالا باید ببینیم در چه مناطقی می‌توانیم وجود نقدینگی احتمالی را تشخیص دهیم. 

به نمودار نگاه کنید. ببنید کدام مناطق بر اساس استراتژی معاملاتی شما جای مناسبی برای خرید یا فروش هستند. حالا فکر کنید که اگر این معامله را انجام دهید، حد ضرر خود را کجا قرار خواهید داد؟ همانجا احتمالا جاییست که نقدینگی وجود دارد. چون که به احتمال فراوان افراد زیاد دیگری نیز مثل شما فکر می‌کنند و حد ضرر خود را بر اساس دانسته‌های تکنیکالی‌شان در همان محدوده قرار می‌دهند. 

توضیحات بالا به صورت کلی بیان شدند و ما باید بدانیم که نقدینگی به صورت علمی احتمالا در کجا قرار دارد. به بیان ساده نقدینگی می‌تواند در مکان‌های زیر قرار داشته باشد:

  • بالای Swing High یا زیر Swing Low
  • بالای سطوح مقاومتی و یا زیر سطوح حمایتی
  • بالای High یا زیر Low کندل‌های تایم فریم‌های بالا (مثل 4 ساعته، روزانه، هفتگی و ماهانه)
  • بالای دو سقف موازی (EQH) یا زیر دو کف موازی (EQL)

 

در ویدئوی زیر مثال‌هایی را از چهار حالتی که در بالا بیان شد مشاهده خواهید کرد. 

 

چگونه با استفاده از نقدینگی ترید کنیم؟

به طور کلی برای ترید کردن بر اساس نقدینگی دو راه وجود دارد:

  • برگشت قیمت به ناحیه استخر نقدینگی
  • پیدا کردن اوردربلاک‌هایی در نزدیکی استخرهای نقدینگی

در ادامه به هر دو روش به طور کامل خواهیم پرداخت. 

 

برگشت قیمت به استخر نقدینگی

زمانی که بانک‌های بزرگ با یک حرکت استاپ هانتر باعث شکار حدضرر تریدرهای خرد میشوند، این احتمال وجود دارد که تمامی سفارشات بانک‌ها در بازار بارگزاری نشده باشد. بنابراین بانک‌ها برای تکمیل سفارشات خود باز هم قیمت را به محدوده استخر نقدینگی برمیگردانند تا سفارشات اجرا نشده را در بازار لود کنند. به همین دلیل است که شما الگوهایی مثل سر و شانه، کیو.ام و پولبک به سطوح فیک آوت را در بازار مشاهده می‌کنید. 

بنابراین زمانی که قیمت به نزدیک سطح فیک آوت (یا همان استخر نقدینگی) برمیگردد می‌تواند به صورت بالقوه مکان مناسبی برای ترید باشد. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است قبل از انجام هر تریدی، تاییدهای و سیگنال‌های لازم را گرفته و سپس وارد معامله شوید. 

در ادامه مثالی از این روش را مشاهده خواهید کرد. 

 

پیدا کردن اوردربلاک‌هایی در نزدیکی استخرهای نقدینگی

زمانی که یک استخر نقدینگی بوجود می‌آید، ما این احتمال را میدهیم که بازار بخواهد حدضررهای موجود در آن منطقه را شکار کرده و سپس یک حرکت معکوس انجام دهد. بنابراین اگر در نزدیکی استخر نقدینگی یک اوردر بلاک پیدا کنیم، این می‌تواند نشانه دیگری باشد از اینکه آن منطقه نقدینگی به احتمال زیاد باعث برگشت قیمت خواهد شد. 

 

در این مطلب سعی شد تا به طور کامل لیکوییدیتی و نحوه استفاده از آن برای ترید کردن از تمامی زوایا بررسی کنیم. شناسایی این مورد در بازار می‌تواند در انجام تریدها به شما کمک بسیار زیادی کند. اما با این حال باز هم توجه داشته باشید که به صرف حدس زدن وجود یک استخر نقدینگی دلیلی محکمی برای ورود به یک معامله نیست و شما باید سیگنال‌های دیگر را نیز مدنظر قرار دهید.

 

نمودارهای بازارهای مالی را در چارتیکس مشاهده کنید!

نمودارهای بازارهای مالی را در چارتیکس مشاهده کنید!

نمودار طلا و ارز آموزش نسخه موبایل چارتیکس نمودار بورس ایران آموزش تنظیمات تریدینگ ویو
نمودار اونس طلا نمودار فارکس نمودار سکه آموزش چارتیکس
آموزش تریدینگ ویو نمودار آتی بورس کالا نمودار آبشده تقویم اقتصادی فارسی
دیدگاه‌ها ۱۳
ارسال دیدگاه جدید