تحلیل شاخصهای بورس ایران؛ اصلاح تا کجا ادامه خواهد داشت؟

بازار مدتیست در وضعیت نزولی قرار گرفته است. زمانی که از دیدگاه کلی به حرکات کلی شاخصهای بازار بورس نگاه میکنیم به نظر میرسد که اصلاح بازار در جریان است. اما این اصلاح تا کجا میتواند ادامه داشته باشد؟ نقاط برگشت احتمالی شاخصهای بازار کدام نواحی هستند؟ در این مطلب سه شاخص مهم بازار سهام یعنی شاخص کل، شاخص کل (هم وزن) و شاخص کل فرابورس را از منظر تکنیکال بررسی کردهایم. با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
شاخص کل بورس
شاخص کل بازار بورس ایران از اویل آبان ماه تا اواسط دی 1403 با یک حرکت صعودی پرقدرت توانست خود را از محدوده 1.9 میلیون واحد به نزدیکی 3 میلیون واحد برساند. اما این روند مدتیست متوقف شده و اکنون بیش از یک ماه است که شاخص کل در فاز اصلاحی به سر میبرد.
شاخص کل در تایم فریم هفتگی به طور مشخص در یک کانال صعودی در حرکت است. برخوردهای قیمت به محدوده کف و سقف کانال و همچنین واکنشهایی که به محدوده میانی کانال (Mid Line) انجام شده است نشان میدهد که کانال صعودی معتبری را داریم. اما شاید دلیل قرار گیری شاخص کل در وضعیت اصلاحی، مقاومت سقف کانال صعودی باشد. چرا که شاخص دقیقا بعد از برخورد سوم به سقف کانال با چالش مواجه شده است و نتوانسته صعود خود را ادامه دهد و تا این لحظه بیش از 250هزار واحد ریزش را شاهد بودهایم.
اما ریزش (یا بهتر بگوییم اصلاح) شاخص کل تا کجا ادامه خواهد داشت؟ به نظر میرسد ریزش شاخص کل حداقل تا محدوده سقف قبلی یعنی 2.550.000 واحد ادامه یابد. در این محدوده باید دید که آیا حمایتی از سمت حقوقیهای بازار صورت خواهد گرفت یا خیر. در صورتی که حمایت مناسبی صورت نگیرد این اصلاح میتواند تا محدوده 2.270.0000 – 2.220.000 واحد نیز ادامه یابد.
همچنین زمانی که به تایم فریم روزانه شاخص کل نگاه میکنیم، یک الگوی سر و شانه نزولی دیده میشود که هدف ریزشی آن محدوده 2.520.000 واحد میباشد. این محدوده تقریبا نزدیک به همان سطح حمایتی 2.550.000 واحد است که بالاتر به آن اشاره کردیم.
شاخص کل (هم وزن)
شاخص کل هموزن یکی از شاخصهای مهم بورس است که میانگین تغییرات قیمت سهام و سود نقدی شرکتها را بدون توجه به اندازه و ارزش بازار آنها نشان میدهد. برخلاف شاخص کل که شرکتهای بزرگتر تأثیر (وزن) بیشتری بر آن دارند، در شاخص هموزن تمام شرکتها به یک میزان در محاسبه شاخص لحاظ میشوند. این شاخص تصویر دقیقتری از وضعیت کلی بازار ارائه میدهد، زیرا عملکرد کلیه شرکتها را بهطور برابر در نظر میگیرد و از نفوذ بیشتر شرکتهای بزرگ در نتایج جلوگیری میکند.
شاخص کل هم وزن نیز بعد از این توانست با شکست سقف سال 1402 یک سقف تاریخی جدید را ثبت کند، از ادامه پیشروی ناتوان بود و مسیر اصلاح را در پیش گرفت. با توجه به شکل گیری یک واگرایی نزولی در اسیلاتور RSI، میتوانیم انتظار اصلاح بیشتری از شاخص کل هم وزن داشته باشیم.
اولین محدودهای که احتمال پایان یافتن اصلاح در زمان رسیدن به آن وجود دارد، ناحیه 770.000 الی 780.000 واحد میباشد که در گذشته مقاومت قدرتمندی بوده و حدود 1.5 سال در برابر افزایش شاخص کل هم وزن مقاومت کرده است. بنابراین اکنون میتوانیم انتظار حمایت از این سطح را داشته باشیم.
اما در صورتی که ناحیه مذکور شکسته شود، احتمال ریزش تا ناحیه 640.000 الی 650.000 واحد نیز وجود خواهد داشت. هرچند که در این بین حمایت مینور 710.000 واحد را نیز خواهیم داشت.
شاخص کل فرابورس
شاخص کل فرابورس نیز بعد از یک رشد 30 درصدی در محدودهای که قبلا نیز در عبور از آن با مشکل مواجه شده بود به دام افتاد و کماکان در عبور از آن ناموفق بوده است. این ناحیه مقاومتی در محدوده 26800 واحد قرار دارد. در سال 1402 بازار دو بار برای عبور از این ناحیه مقاومتی تلاش خود را انجام داد اما نتیجهای در بر نداشت و ریزش ادامه پیدا کرد.
با توجه به تفاسیر بالا، احتمال اصلاح بیشتر شاخص کل فرابورس نیز وجود دارد. محدودهای که شاید بتوان به عنوان ناحیه پایان اصلاح در نظر گرفت، ناحیه 23000-23900 میباشد که یه سطح تبادل (Swap Level) بوده است و در گذشته شاهد حمایت/مقاومت در این ناحیه بودهایم.
نمودار شاخص کل بورس با امکانات تحلیلی پیشرفته
نمودار شاخص کل (هم وزن) با امکانات تحلیلی پیشرفته
نمودار شاخص کل فرابورس با امکانات تحلیلی پیشرفته
سلب مسئولیت
این تحلیل به هیچ عنوان سیگنال خرید یا فروش محسوب نمیشود و صرفا یک پیشبینی از شرایط بازار میباشد. بنابراین چارتیکس در قبال سود و زیان ناشی از آن مسئولیتی بر عهده نخواهد داشت.