آموزش جامع تحلیل به روش ICT (بخش اول)
روش ICT که اختصار Inner Circle Trading میباشد سبکی از تحلیل است که به تریدرها امکان تفسیر دقیق حرکات بازار را نسبت به روشهای مرسوم تحلیلی ارائه میدهد. چیزی که در روش ICT بیشتر به آن پرداخته میشود، تجزیه و تحلیل ساختارها و جریان سفارشات در بازار است. در این مطلب به بررسی مفاهیم کلیدی در روش ICT به منظور استفاده کاربردی از آن در تحلیل بازار خواهیم پرداخت. با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
معرفی روش تحلیل ICT
در روش تحلیل ICT تمرکز اصلی بر رفتار تریدرهای سازمانی و بانکهای بزرگ است. برخلاف روشهای تحلیلی مرسوم، روش ICT در رابطه با تشخیص الگوهای قیمتی نیست بلکه ارتباط مستقیمی با درک اهداف پشت حرکات بازار دارد. بنابراین ICT در واقع بخش از روش پول هوشمند یا همان اسمارت مانی است که چگونگی تاثیرگزاری تریدرهای بزرگ بر بازار را بررسی میکند.
مفاهیم کلیدی ICT
در روش تحلیل ICT مفاهیم زیاد و البته مهمی وجود دارند که باید آنها را یاد بگیرید. در ادامه ما پایهایترین مفاهیم که بنیان روش ICT را تشکیل میدهند با یکدیگر بررسی خواهیم کرد. این موارد عبارتند از:
- ساختار بازار
- شکست ساختار (BOS)
- تغییر کاراکتر (CHoCH)
- تغییر ساختار بازار (MSS)
- اوردر بلاک (Order Block)
- بریکر بلاکها (Breaker Blocks)
- میتیگیشن بلاک (Mitigation Block)
ساختار بازار
درک ساختار بازار یکی از نیازهای اساسی در بکار گیری روش ict است. در سبک ict ساختار بازار با تشخیص روند به وسیله یک الگوی خاص از سقفها و کفها تعریف میشود. همانطور که میدانید روند بازار با توالی سقفها و کفها که در یک جهت خاص (صعودی، نزولی یا رنج) تشکیل میشوند مشخص میشود. اگر سقفها و کف ساختار بالا رونده داشته باشند، روند صعودی است و اگر این سقفها و کفها حالت پایین رونده داشته باشند، روند ما نزولی است. تشکیل سقفها و کفها در یک محدوده معین نیز به معنای رنج یا خنثی بودن روند بازار است.
بسیار مهم است که بدانید ساختار روندها به صورت فرکتال است. فرکتال یعنی اینکه ساختارهای سقف و کف که برای تشخیص روند استفاده میکنید، در هر تایم فریمی (چه بزرگ و چه کوچک) یکسان است. مورد بعدی که باید به آن دقت داشته باشید این است که روندها در تایم فریمهای مخلتف با یکدیگر در ارتباط هستند.
به عنوان مثال روند نزولی که در تایم فریم 15 دقیقه مشاهده میکنید، ممکن است بخشی از یک حرکت اصلاحی در طی یک روند صعودی در تایم فریم 4 ساعته باشد. یا همان روند صعودی تایم فریم 4 ساعته بخشی از یک حرکت اصلاحی در روند نزولی تایم فریم هفتگی باشد. با درک این مفهوم میتوانید استراتژیهای خود را بهتر با روند اصلی بازار هماهنگ کنید.
شکست ساختار (BOS)
BOS در واقع سر واژه کلمات Break Of Structure میباشد که به معنای “شکست ساختار” است. اما ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چه ساختاری؟ سوال خوبیست! برای اینکه یک روند صعودی یا نزولی شکل بگیرد نیاز به این داریم تا سقفها یا کفها شکسته شوند. طبق تعریف کلاسیک، روند صعودی روندی است که سقفها و کفها به صورت بالاتر از یکدیگر شکل بگیرند. متعاقبا روند نزولی نیز روندی است که سقفها و کفها به صورت پایینتر از یکدیگر باشند. بنابراین هر زمان که در روند صعودی شاهد شکسته شدن یک سقف باشیم، یک BOS شکل گرفته است. در روند نزولی نیز هر زمان که یک کف شکسته شود، BOS رخ داده است.
در مطلب زیر به صورت ویدئویی و کامل شما را با BOS آشنا خواهیم کرد.
BOS چیست؟
تغییر ماهیت (CHoCH)
Choch سر واژه کلمات Change Of Character میباشد که به معنای “تغییر ماهیت” حرکات بازار است. در این ساختار نیز با شکست کفها و سقفها سر و کار داریم. اما کمی متفاوتتر!
در واقع زمانی که ما در یک روند صعودی یا نزولی هستیم، مسلما تشکیل سقفها یا کفهای بالا رونده و پایین رونده تا ابد نمیتواند ادامه داشته باشد و بالاخره در جایی این ساختار تغییر جهت خواهد داد. در اینجاست که یک CHoCH شکل میگیرد و یکی از مهمترین نشانهها در جهت تغییر روند احتمالی است.
CHoCH صعودی: زمانی شکل میگیرد که بازار موفق شود که آخرین سقفی که منجر به آخرین کف شده است را بشکند.
CHoCH نزولی: زمانی شکل میگیرد که بازار موفق شود که آخرین کفی که منجر به آخرین سقف شده است را بشکند.
برای آشنایی کامل با CHoCH مطلب زیر را مطالعه کنید.
تغییر ساختار بازار (MSS)
عبارت MSS اختصار Market Structure Shift است و اشاره به یک تغییر ساختار قابل توجه در بازار دارد که میتواند روند فعلی بازار را با اختلال مواجه کند. این الگو شباهت زیادی به الگوی CHoCH دارد اما با یک تفاوت کلیدی! تفاوت در این است که قیمت با یک حرکت پرقدرت از آخرین سقف (در روند نزولی) یا کف (در روند صعودی) عبور میکند و سیگنال تغییر روند را میدهد. پس از شکست ناحیه کلیدی قیمت معمولا به سمت یک FVG اصلاح کرده و پس از برخورد به آن شروع به ریزش میکند. تشخیص ساختار MSS به تریدرها کمک میکند تا ارزیابی دوبارهای از شرایط بازار داشته باشند و اگر معاملاتی بر خلاف روند احتمالی دارند، آنها را ببندند و به پوزیشنهای جدید فکر کنند.
اوردر بلاک (Order Block)
اوردر بلاک به نواحی از قیمت گفته میشود که قبلا یک تصمیم گیری مهم در آنجا انجام شده است و اکنون این احتمال وجود دارد که تجمعی از سفارشات (خرید یا فروش) و یا ذهنیتی در جهت صعود و نزول بازار در آنجا وجود داشته باشد. بنابراین انتظار داریم که قیمت بعد از رسیدن مجدد به ناحیه اوردر بلاک بتواند جهت خود را معکوس کرده و در مسیر مدنظر ما به حرکت خود ادامه دهد. اوردر بلاکها هسته اصلی روش تحلیلی ICT است. بنابراین تشخیص آن آنها بسیار مهم خواهد بود.
اوردر بلاک دارای 4 ساختار کلی است:
- رالی-بیس-دراپ (RBD)
- دراپ-بیس-رالی (DBR)
- رالی-بیس-رالی (RBR)
- دراپ-بیس-دراپ (DBD)
در تصویر زیر هر چهار ساختار بالا را به صورت ساده مشاهده خواهید کرد. اما برای یادگیری کامل اوردر بلاکها به همراه مثالهای متنوع و آموزش ویدئویی، مطلب زیر را مطالعه کنید.
اوردر بلاک چیست و چگونه با استفاده از آن ترید کنیم؟
بریکر بلاکها (Breaker Blocks)
بریکر بلاک در سبک ICT به تبدیل شدن اوردر بلاکهای صعودی و نزولی به یکدیگر گفته میشود. در واقع یک اوردر بلاک صعودی پس از شکسته شدن به یک اوردر بلاک نزولی تبدیل میشود. حالت عکس آن نیز زمانیست که اوردر بلاک نزولی پس از شکسته شدن به اوردر بلاک صعودی تبدیل شود. اما به یک نکته باید توجه داشته باشید! آن نکته این است که قیمت قبل از اینکه اوردر بلاک مدنظر ما را بشکند، باید یک سقف جدید (در روند صعودی) یا یک کف جدید (در روند نزولی) ایجاد کرده باشد.
در تصویر زیر به شکل ساده بریکر بلاکها را نمایش دادهایم. پس از آن نیز میتوانید مثالهایی از آن را روی نمودار واقعی مشاهده کنید.
میتیگیشن بلاکها (Mitigation Block)
یک میتیگیشن بلاک زمانی شکل میگیرد که قیمت در ایجاد یک سقف جدید (در روند صعودی) یا یک کف جدید (در روند نزولی) ناتوان باشد و سپس آخرین اوردر بلاک را بشکند. اکنون میتوانیم به دنبال یک اوردر بلاک (در جهت شکست انجام شده) برای انجام ترید باشیم.
میتیگیشن بلاکها شباهت بسیار زیادی به بریکر بلاکها دارند. اما تفاوت در این است قیمت قبل از شکستن اوردر بلاک مدنظر ما، ناتوان از ایجاد یک سقف یا یک کف جدید بوده است. همین ناتوانی در ایجاد سقف یا کف جدید سیگنالی در جهت برگشت روند احتمالی خواهد بود.
شکل ساده میتیگیشن بلاک و مثالهای آن را در ادامه خواهید دید.