الگوی QM چیست و چگونه با استفاده از آن ترید کنیم؟
در تحلیل تکنیکال الگوهای زیادی وجود دارند که شناخته شدهترین آنها الگوهای کلاسیک برگشتی (Reversal) و ادامه دهنده (Continuation) هستند که احتمالا با آنها آشنایی دارید. اما دسته دیگری از الگوها نیز کمتر شناخته شده هستند و زیاد به آنها پرداخته نشده است.
الگوی کازیمودو (Quasimodo) که به اختصار QM شناخته میشود، یکی از الگوهای بسیار کاربردی است که در اکثر مواقع موقعیتهای خرید و فروش بسیار عالی با ریسک پایین و حاشیه سود بالا را به شما نشان میدهد. در این مطلب قصد داریم تا شما را با این الگو و تکنیکهای آن آشنا کنیم. با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
ساختار الگوی QM
در نگاه اول، این الگو شباهت بسیار زیادی به الگوی کلاسیک “سر و شانه” (Head & Shoulders) دارد. اما یک تفاوت بسیار مهم در ساختار آن وجود دارد که باعث میشود تا شما تشخیص دهید که این الگو QM است، نه یک سر و شانه!
در تصاویر زیر ساختار کلی الگوی QM در دو حالت صعودی و نزولی را مشاهده خواهید کرد.
حالت نزولی الگوی QM
در تصویر بالا ساختار نزولی الگوی QM را مشاهده میکنید. اگر دقت کنید بازار ابتدا در یک مسیر صعودی قرار داشته و یک سقف ایجاد کرده است (H). پس از اصلاح یک کف بالاتر (نسبت به گذشته نمودار) شکل گرفته است (HL). بعد از آن بازار شروع به حرکت کرده و آخرین سقف را به سمت بالا شکسته است و یک سقف بالاتر بوجود آمده است (HH). حالا بازار شروع به اصلاح میکند و به سقف شکسته شده قبلی میرسد. بازار کمی بیشتر پایین میرود اما تا این لحظه هیچ چیز غیر عادی رخ نداده است. بازار همچنان پایینتر میرود و اوضاع رفته رفته مشکوکتر میشود و احتمال اینکه شکست آخرین سقف نامعتبر (Fakeout) بوده است قوت میگیرد.
بازار باز هم پایینتر میرود و آخرین کف را میشکند و یک کف پایینتر ثبت میکند (LL). اینجا مهمترین قسمت تشخیص الگوی QM و تفاوت آن با الگوی سر و شانه است. در واقع الگوی سر و شانه آخرین کف موجود را نمیشکند و شروع به تشکیل شانه راست میکند. اما الگوی QM با شکست آخرین کف موجود یک سیگنال بسیار مهم صادر میکند. این سیگنال مهم در واقع همان ساختار CHoCH است که قبلا آن را به طور کامل در آکادمی چارتیکس بررسی کردهایم و گفتیم که ساختاری برای تغییر جهت بازار است. این مطلب را میتوانید از طریق لینک زیر مطالعه کرده و ویدئوهای آموزشی آن را مشاهده کنید.
این شکست و تشکیل کف پایینتر نیز یک شکست جعلی است و بازار پس از آن شروع به اصلاح میکند تا تریدرهای بیشتری را فریب دهد و نهایتا به نقطه ورود برسد که در ادامه به طور مجزا در مورد نقطه ورود توضیح خواهیم داد.
ساختار صعودی الگوی QM
تصویر بالا ساختار صعودی QM را نشان میدهد. اینجا نیز دقیقا همان اتفاقات بالا رخ میدهد اما به شکل معکوس!
بازار در یک مسیر نزولی قرار دارد و یک کف ایجاد میکند (L). پس از یک اصلاح یک سقف پایینتر شکل میگیرد (LH). قیمت مجدد شروع به ریزش کرده و کف پایینتری را تشکیل میدهد (LL). حالا بازار شروع به برگشت میکند و بالا و بالاتر میرود تا جایی که آخرین سقف موجود را میشکند و سقفی بالاتر را بوجود میآورد (HH). اینجا نیز نقطه عطف الگوی QM صعودی است و سیگنال مهم صادر شده است. پس از آن بازار مجددا شروع به برگشت به سمت پایین کرده و به نقطه ورود مدنظر ما میرسد که در ادامه بررسی خواهد شد.
نقطه ورود الگوی QM کجاست؟
در الگوی کلاسیک سر و شانه زمانی که قیمت خط گردن (Neck line) الگو را میشکست، وارد پوزیشن خرید یا فروش میشدیم. اما در الگوی QM ما چنین کاری را انجام نمیدهیم و منتظر یک نقطه بسیار بهینهتر خواهیم ماند.
در الگوی QM نزولی زمانی که بازار آخرین کف موجود را شکست و سپس شروع به برگشت کرد منتظر میمانیم تا قیمت به محدوده همتراز شانه چپ (QM Level) برسد و در آنجا وارد پوزیشن فروش خواهیم شد.
در حالت صعودی الگوی QM زمانی که بازار آخرین سقف موجود را شکست و شروع به برگشت به سمت پایین کرد، منتظر خواهیم ماند تا قیمت به همتراز شانه چپ (QM Level) رسیده و سپس وارد پوزیشن خرید خواهیم شد.
در تصاویر زیر نقطه ورود الگوی QM در دو حالت صعودی و نزولی را به صورت ساده مشاهده خواهید کرد.
حد سود/حدضرر الگوی QM کجاست؟
تعیین حد ضرر این الگو بسیار ساده است. کافیست ناحیه سر الگوی QM را در نظر بگیرید و حد ضرر خود را پشت آن قرار دهید.
حد ضرر الگوی نزولی QM: سر الگو (HH) را در نظر گرفته و حد ضرر را کمی بالاتر از آن قرار دهید.
حد ضرر الگوی صعودی QM: سر الگو (LL) را در نظر گرفته و حد ضرر را کمی پایینتر از آن قرار دهید.
برای تعیین حد سود چندین روش وجود دارد:
- استفاده از ساختار الگوی QM
- استفاده از نسبت ریسک به سود (R/R)
برای تعیین حد سود بر اساس خود ساختار الگوی QM کافیست سقف یا کف آخرین حرکت (لگ) قبل از رسیدن قیمت به نقطه ورود را به عنوان هدف در نظر بگیرید.
حالت نزولی: کف آخرین حرکت در این الگو همان LL میباشد که میتوان از آن به عنوان حد سود استفاده کرد.
حالت صعودی: سقف آخرین حرکت در این حالت همان نقطه HH میباشد که به عنوان حد سود به کار خواهد رفت.
برای استفاده از روش تعیین حد سود بر اساس نسبت ریسک به سود، کافیست حد ضرر خود را مشخص کرده و به سادگی آن را در اعداد 1، 2، 3 و … ضرب کنید. به عنوان مثال وارد یک پوزیشن خرید با حد ضرر 70 پیپ شدهاید. اکنون حد سود شما بر اساس نسبت ریسک به سود به صورت زیر خواهد بود:
- حد سود اول: 70 پیپ (نسبت 1:1)
- حد سود دوم: 140 پیپ (نسبت 1:2)
- حد سود سوم: 210 پیپ (نسبت 1:3)
و به همین ترتیب میتوانید نسبتهای ریسک به سود دیگر را نیز محاسبه کنید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای سودآوری در بلند مدت بهتر است نسبت ریسک به سود شما همیشه 2 یا بالاتر باشد تا برآیند مثبتی داشته باشید.
در تصاویر بعدی مکان قرارگیری حد سود و حد ضرر را مشخص کردهایم.
چند نکته تکمیلی در رابطه با الگوی QM!
نکته اول: شما میتوانید در هر جایی که الگوی QM را مشاهده کردید، بر اساس قواعد گفته شده اقدام به ترید کنید. اما در صورتی که این الگو در یک نواحی مهم مثل سطوح حمایت/مقاومت قوی و یا نواحی عرضه/تقاضا (اوردر بلاکها) مشاهده شوند، احتمال موفقیت آمیز بودن الگو بیشتر خواهد شد.
نکته دوم: در صورتی که فاصله سر و شانه چپ الگو زیاد باشد، الگو کیفیت پایینی خواهد داشت و بهتر است بر اساس آن ترید نکنید. چرا که نقطه ورود شما همتراز شانه چپ میباشد. بنابراین اگر سر الگو فاصله زیادی با شانه چپ داشته باشد مجبور خواهید شد که حد ضرر زیادی بگذارید!
نکته سوم: پس از رسیدن قیمت به نقطه ورود بهتر است یک تریگر ورود نیز پیدا کنید. در صورتی که نمیدانید تریگر ورود چیست، این مطلب را مطالعه کنید. دلیل این کار نیز این است که ورود مطمئنتری داشته باشید. چرا که ممکن است قیمت هیچ توجهی به نقطه ورود شما نکرده و به سادگی از آن عبور کند.
حالا که همه اصول و قواعد مربوط به الگوی کیو.ام را با هم بررسی کردیم، به سراغ مثالهای عملی روی نمودار واقعی خواهیم رفت. با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
مثال اول: الگوی QM صعودی در نمودار GBP/USD
در تصویر زیر نمودار جفت ارز پوند/دلار را در تایم فریم 15 دقیقه مشاهده میکنید. بازار در یک روند نزولی واضح قرار دارد. پس از آن یک الگوی QM شکل میگیرد. مهمترین سیگنال در این تصویر زمانی صادر شده است که قیمت توانسته آخرین سقفی که منجر به آخرین کف شده است (یعنی نقطه LH) را بشکند (خط زرد رنگ) و یک سقف جدید (HH) ثبت کند.
پس از آن بازار شروع به اصلاح به سمت نقطه ورود ما که در واقع ناحیه همتراز شانه چپ (QM Level) میباشد کرده و به زیبایی از همانجا به سمت بالا برگشته است. در تصویر زیر محل قرار گیری حد سود و حد ضرر نیز مشخص شدهاند.
اما آیا برگشت قیمت از ناحیه QM Level دلیل دیگری نیز میتواند داشته باشد؟ به نظر میرسد که بله! دلیل دیگری هم وجود دارد. بیاید نگاهی به تایم فریم 30 دقیقه داشته باشیم.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید در تایم فریم 30 دقیقه پوند/دلار یک اوردر بلاک صعودی نیز مشاهده میشود که دقیقا با همان QM Level ما همپوشانی دارد. در واقع یک عامل صعودی دیگر نیز وجود دارد که به ما میگوید احتمال موفقیت این پوزیشن خرید بالاست.
مثال دوم: الگوی QM نزولی در نمودار بیت کوین
تصویر زیر نمودار رمز ارز بیت کوین در تایم فریم 30 دقیقه را نشان میدهد. ساختار الگوی QM در اینجا کمی پیچیدهتر است و ممکن است در نگاه اول به سادگی مثال قبلی قابل شناسایی نباشد. ساختار QM نزولی را در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید.
در تصویر بعدی نقطه ورود، حد ضرر و حد سود نیز مشخص شدهاند. نکته بسیار جالب در این مثال این است که حد ضرر این پوزیشن چیزی حدود 330 دلار (فاصله نقطه ورود و حد ضرر) است. در حالی که اولین حد سود این QM نزولی حدود 3200 دلار میباشد. در واقع نسبت ریسک به سود این پوزیشن 1 به 10 است که بسیار عالیست! بنابراین با تشخیص QMهایی با ساختار مناسب میتوانید نقطه ورود فوق العادهای را شکار کنید.
حالا بیاید یک بار دیگر به سر الگو دقت کنید. بازار با یک کندل پرقدرت به سمت بالا رفته و ناگهان با کندلی قویتر ریزش کرده است. نمیدانیم علت چه بوده است (و لزومی هم ندارد که بدانیم!) اما هرچه بوده، سفارشات سنگین در جهت فروش وارد بازار شدهاند. شاید یک اوردر بلاک نزولی نیز در این ناحیه وجود داشته باشد. برای ریزتر شدن در این حرکت رفت و برگشتی سریع، به تایم فریم 15 دقیقه میرویم.
بله درست حدس زدیم! یک اوردر بلاک نزولی در این ناحیه وجود دارد. این اوردر بلاک نزولی نیز دقیقا با QM Level ما در یک راستا قرار دارد و عامل تاییدی دیگری است که پوزیشن فروش ما احتمال موفقیت بالایی دارد.
جمع بندی
الگوی QM یکی از ساختار مهم بازار است که تشخیص آن میتواند نقاط ورود بسیار مناسبی را به شما نشان دهد که حد ضررهای کوچک اما حد سودهای بزرگی دارند. در ادامه به نکات مهم این الگو به صورت خلاصه اشاره خواهیم کرد:
- الگوی QM یک ساختار برگشتی است که شباهت زیادی به الگوی سر و شانه دارد اما نقاط ورود و خروج آن بسیار بهینهتر است.
- نقطه ورود الگوی QM همتراز شانه چپ میباشد. حد ضرر بالای ناحیه سر الگو و حد سود (بسته به صعودی یا نزولی بودن الگو) در نقطه HH (کیو.ام صعودی) یا LL (کیو.ام نزولی) قرار میگیرد.
- در صورتی که فاصله شانه چپ و سر الگو زیاد باشد، حد ضرر الگو زیاد خواهد شد و بهتر است بر اساس آن ترید نکنید!
- بهتر است نشانههای تاییدی دیگری نیز برای ورود بر اساس QM Level پیدا کنید. مانند دو مثال بالا که اوردربلاکهایی را نیز در راستای QM Level مشاهده کردیم.