الگوی Wolfe Wave چیست و چگونه با آن ترید کنیم؟
در تحلیل تکنیکال الگوهای زیادی وجود دارند که بعضی از آنها متداولتر از باقی الگوها هستند و برخی دیگر نیز کمتر شناخته شدهاند. الگوی امواج ولف یا همان Wolfe Waves نیز یکی از الگوهاییست که کمتر به آن پرداخته شده و خیلی از تریدرها با آن آشنایی ندارند.
الگوی ولف ویو توسط “بیل ولف” که یک تریدر و مربی معاملهگریست کشف شده است. او در بررسیهایی که داشت متوجه شد زمانی که قیمت در یک کانال قیمتی حرکت میکند، در پنجمین موج یک شکست جعلی (Fake Breakout) ایجاد کرده و سپس در جهت خلاف مسیر قبلی برمیگردد. از این رو میتوان موقعیتهای معاملاتی بسیار خوبی را پیدا کرد؛ چرا که احتمال بالایی وجود دارد که این الگو در ابتدای یک روند ظاهر شود.
برای آشنایی با الگوی فوق العاده ولف ویو تا پایان این مطلب با آکادمی چارتیکس همراه باشید…
اولین چیزی که در مورد این الگو باید بدانید این است که پیش نیاز شکل گیری آن وجود یک کانال قیمتی یا یک الگوی کنج (Wedge) است. همانطور که میدانید قیمت به صورت صاف و مستقیم بالا یا پایین نمیرود. بلکه مقداری بالا میرود، سپس کمی نزول کرده و مجددا بالا میرود. در روند نزولی نیز قضیه به همین شکل است و قیمت پایین رفته، کمی به سمت بالا اصلاح میکند و مجددا ریزش میکند.
بنابراین بعضی مواقع قیمت در یک کانال فرضی حرکت میکند و به ما این امکان را میدهد تا لبه بالا و پایین آن را با دو خط ترسیم کنیم. کاربرد این کانال این است که به ما مسیر حرکت احتمالی قیمت و جاهایی که بازار ممکن است حمایت یا مقاومت داشته باشد را حدس بزنیم. ساختار کنج نیز حالتی مشابه دارد اما با این تفاوت که دو خط آن موازی نیستند و بالاخره در نقطهای به یکدیگر برخورد خواهند کرد.
زمانی که ما کانال قیمتی و یا الگوی کنج مدنظرمان را پیدا کنیم، پس از آن باید منتظر یک شکست جعلی باشیم که در پنجمین موج رخ میدهد. در صورتی که چنین حالتی را مشاهده کنیم، بسته به صعودی یا نزولی بودن کانال یا کنج میتوانیم وارد پوزیشن خرید یا فروش شویم.
نقطه ورود به بازار
همانطور که گفتیم بعد از مشاهده شکست جعلی در پنجمین نقطه برخورد به کانال شما میتوانید اقدام به ورود کنید. اما باید به برخی نکات توجه داشته باشید. ابتدا اینکه قیمت بعد از انجام شکست جعلی باید به داخل کانال برگردد. همچنین بهتر است که بعد از تشخیص شکست جعلی، تاییدهای لازم را نیز برای ورود به معامله بگیرید. برای انجام این کار نیز میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. مثل مشاهده یک اوردر بلاک در حوالی ناحیه شکست جعلی، ساختار CHoCH، شکست سقف یا کف، تایید اندیکاتورها و … .
حد ضرر
زمانی که بر اساس الگوی ولف ویو صعودی ترید میکنید میتوانید حد ضرر خود را زیر کف موج پنجم قرار دهید. در صورتی که بر اساس ولف ویو نزولی ترید خود را انجام دادهاید بایستی حد ضرر خود را بالای سقف موج پنجم بگذارید. با این حال به یک نکته دیگر نیز توجه کنید. اگر برای ورود به پوزیشن خود را استراتژی یا ستاپ معاملاتی خاصی استفاده کردید، میتوانید حد ضرر خود را بر اساس آن ستاپ نیز قرار دهید.
به عنوان مثال اگر در زمان وقوع شکست جعلی در موج پنجم و برگشت قیمت به داخل کانال، یک الگوی سر و شانه نزولی شکل گرفت و شما بر اساس آن اقدام به گرفتن پوزیشن فروش کردید، میتوانید حد ضرر خود را بالای شانه سمت راست الگو قرار دهید.
تشخیص تارگت قیمت
مسلما بعد از ورود به پوزیشن خرید یا فروش، بایستی بدانید که قیمت احتمالا تا کجا پیشروی خواهد کرد. روشهای مختلفی برای تشخیص تارگت یا همان هدف حرکت قیمت وجود دارد که از جمله آنها میتوان به سطوح حمایت و مقاومت پیش روی قیمت یا روشهای سادهتری مثل نسبت ریسک به سود اشاره کرد. اما خود الگوی ولف ویو نیز تارگت مشخصی دارد.
بعد از اینکه تمامی امواج این الگو شکل گرفت، میتوانید با اتصال نقطه اول و نقطه چهارم با استفاده از یک خط روند و ادامه دادن آن به سمت آینده، هدف الگو را مشخص کنید.
اما قبل از اینکه به سراغ مثالهای واقعی روی نمودار برویم، نگاهی خواهیم داشت به انواع حالتهایی که الگوی ولف ویو میتواند روی نمودار مشاهده شود.
حالا که با انواع حالتهای ولف ویو آشنا شدید، مثالهایی از این الگو را روی نمودارهای مختلف با هم بررسی خواهیم کرد.
مثال زیر که مربوط به نمودار آبشده جهانی در تایم فریم ۱ ساعته میباشد یک کانال نزولی را به ما نشان میدهد که در پنجمین برخورد قیمت به کانال، یک شکست جعلی ایجاد شده و پس از آن قیمت به سمت داخل کانال برگشت کرده است. اگر به همین ناحیه نگاه کنید میبینید که ما دو کف موازی داشتهایم که احتمالا حدضررهای زیادی نیز زیر آنها قرار دارد. اما قیمت بعد از نفوذ به زیر آن به سرعت به سمت بالا برگشته است که میتواند ناشی از یک حرکت استاپ هانتر باشد. اگر با مبحث نقدینگی و شکار استاپها آشنایی ندارید میتوانید از طریق لینک زیر با این مبحث بسیار مهم در معاملهگری آشنا شوید.
چگونه نقدینگی را تشخیص دهیم و بر اساس آن ترید کنیم؟
همچنین پس از اینکه قیمت به داخل کانال بازگشته، موفق به شکست آخرین سقف موجود شده است که میتواند یک سیگنال صعودی باشد. همه این نشانهها به ما میگوید که تمایلات صعودی قیمت بالاست و ما میتوانیم وارد پوزیشن خرید شویم. همانطور که گفتیم پس از ورود به پوزیشن خرید میتوانیم با اتصال نقاط شماره 1 و 4 با یک خط روند و ادامه آن به سمت آینده هدف قیمت را نیز بدست بیاوریم.
مثال بعدی مربوط به نمودار GBPUSD در تایم فریم 15 دقیقه است که یک الگوی ولف ویو که ساختار کنج صعودی دارد را به ما نشان میدهد. همانطور که مشخص است بعد از برخورد پنجم یک شکست جعلی رخ داده و قیمت به داخل کانال بازگشته است. همزمان یک ساختار CHoCH نیز شکل گرفته است که به ما نشان میدهد برگشت قیمت به سمت پایین دور از انتظار نیست. در صورتی که با ساختار CHoCH آشنایی ندارید میتوانید از طریق لینک زیر با این ساختار که در تشخیص برگشتهای قیمت کاربرد فوق العادهای دارد آشنا شوید.
در این مطلب آموزشی از آکادمی چارتیکس سعی کردیم تا شما را با الگوی کاربردی ولف ویو آشنا کنیم. به دلیل اینکه بازار خیلی از مواقع به صورت کانالیزه حرکت میکند، شناخت این الگو میتواند برای انجام معاملات و تشخیص حرکت بعدی قیمت بسیار کاربردی باشد.
برای دسترسی به جدیدترین مطالب آموزشی میتوانید عضو کانال ما در تلگرام شوید: Chartix@