ساختار Compression چیست و چگونه با استفاده از آن ترید کنیم؟
ساختار فشرده سازی (Compression) یکی از مفاهیم تحلیل تکنیکال است که برخلاف اهمیت زیادی که در تحلیل بازار دارد، اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با استفاده از این ساختار میتوان گامهای حرکتی قیمت را مورد بررسی قرار داد و در موقعیت مناسب اقدام به ورود به بازار کرد. در این مطلب از آکادمی چارتیکس قصد داریم تا این ساختار را به طور کامل بررسی کرده و نحوه ترید با استفاده از آن را به شما همراهان گرامی نشان دهیم. با ما همراه باشید…
نکته: در ادامه مطلب به جای استفاده از فشرده سازی از عبارت CP به معنای Compression استفاده خواهیم کرد.
ساختار فشرده سازی چیست؟
زمانی که از CP در ساختار حرکتی بازار صحبت میکنیم در واقع منظور این است که قیمت در یک محدوده باریک معامله میشود. زمانی که بازار در چنین شرایطی قرار دارد بدین معناست که تعادل بین خریداران و فروشندگان تقریبا برابر است. ممکن است فکر کنید که در حال صحبت در مورد نواحی رنج قیمتی هستیم. البته رنجهای قیمت نیز نوعی از CP هستند اما در این مطلب منظور ما نواحی فشرده بالا رونده و پایین رونده میباشند.
برای اینکه درک بهتری از نواحی CP داشته باشید ابتدا نگاهی به تصاویر زیر بیندازید.
اگر با الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال آشنایی داشته باشید متوجه شدهاید که این همان الگوی کنج (Wedge) میباشد. CP به نوعی خستگی در حرکت قیمت را نشان میدهد و جایی که خستگی را مشاهده کنیم به احتمال زیاد برگشت قیمت نیز رخ خواهد داد.
چگونه با استفاده از CP ترید کنیم؟
ما در هر جایی از بازار میتوانیم ترید کنیم اما آیا این کار صحیح است؟ مسلما نه! شما باید برای استفاده از هر ساختار و الگوی تکنیکال منتظر رسیدن قیمت به یک ناحیه مناسب باشید. حتی اگر روش شما ترید بر اساس الگوهای کندلی باشد نیز نمیتوانید هر جایی که یک الگوی کندلی (مثل Pin Bar) را مشاهده کردید اقدام به ترید کنید! بلکه باید این الگو در یک ناحیه حمایت/مقاومت و یا عرضه/تقاضا مشاهده کنید تا اعتبار بیشتری داشته باشد.
در مورد CPها نیز همین مورد صدق میکند. معمولا در CPها ما باید منتظر رسیدن قیمت به یک ناحیه عرضه/تقاضا (یا یک محدوده حمایت/مقاومت) باشیم و پس از آن با مشاهده یک تریگر مناسب وارد بازار شویم. البته بدون تریگر هم میتوانید این کار را انجام دهید ولی ورود شما با ریسک همراه خواهد بود.
در تصویر زیر نمودار رمز ارز TON/IRT (تون کوین/تومان) را مشاهده میکنید. در این مثال پس از شکل گیری یک اوردر بلاک صعودی قیمت به سمت این ناحیه شروع به اصلاح میکند. اما ساختار این اصلاح به صورت یک حرکت CP است و پس از آن قیمت از 113000 تومان تا 125000 تومان حرکت صعودی انجام داده است.
حتی اگر به ساختار افزایش و کاهش قیمت نیز دقت کنید به راحتی میبینید که قیمت با 9 کندل به سقف رسیده اما با 68 کندل به ناحیه اوردر بلاک ما برگشته است. به همین دلیل لگ اصلاحی بسیار ضعیفتر از لگ اصلی بوده است.
مثال بعدی نمودار روزانه سهام شرکت ایران خودرو را نشان میدهد. در اینجا نیز قیمت در طی یک حرکت صعودی با 14 کندل به سقف رسیده اما در زمان اصلاح با 41 کندل به اوردر بلاک ما برگشته است. پس از برخورد قیمت به ناحیه اوردر بلاک ما حرکت صعودی بسیار بزرگی شکل گرفته است.
ساختار CP از نگاه جریان سفارشات (Order Flow)
اما در مبحث جریان سفارشات نیز بحث فشرده سازی وجود دارد. زمانی که قیمت به صورت فشرده به سمت بالا حرکت میکند، در طی مسیر نواحی تقاضا ایجاد کرده اما با حرکات اصلاحی خود و برخورد به این نواحی، سفارشات آنها را جذب میکند. بنابراین در زمان برگشت قیمت به سمت پایین نیز سفارش خرید خاصی سد راه قیمت نیست و بازار به راحتی ریزش میکند.
همین مورد به صورت معکوس برای CP پایین رونده نیز صدق میکند. در واقع زمانی که قیمت به صورت CP به سمت پایین میرود معمولا نواحی عرضهای را ایجاد کرده و با حرکات اصلاحی، سفارشات فروش موجود در آنها را جذب میکند. بنابراین در زمان شروع حرکت صعودی، سفارش فروش خاصی وجود ندارد و قیمت به راحتی صعود خواهد کرد.
در تصویر زیر که نمودار رمز ارز تون کوین را در تایم فریم 4 ساعته نشان میدهد قیمت به صورت کاملا فشرده و ضعیف به سمت بالا در حرکت است. سفارشات موجود در نواحی تقاضای ایجاد شده در طی مسیر، با حرکت اصلاحی قیمت جذب شدهاند و در نهایت بازار حرکت ریزشی راحتی را تجربه کرده است.
مثال بعدی از نمودار رمز ارز اتریوم میباشد که یک ساختار فشرده سازی را به تصویر میکشد. دراین مثال قیمت به صورت فشرده به سمت پایین در حرکت بوده و تقریبا هر ناحیه عرضهای که بوجود آمده است با برخوردهای قیمت سفارشات موجود در آنها جذب شدهاند (به جز یک ناحیه که با رنگ قرمز مشخص شده است). همانطور که مشاهده میکنید قیمت بعد از شروع حرکت صعودی به راحتی مسیر خود را به سمت بالا پیموده است.
اما مثال آخر از نمودار بیت کوین در تایم فریم 5 دقیقه میباشد که نکات جالبی دارد و از چند منظر میتوان آن را بررسی کرد. زمانی که به نمودار از یک دیدگاه کلی نگاه میکنیم میبینیم که قیمت پس از رسیدن به سقف قبلی یک شکست جعلی (Fake Out) ایجاد کرده است. این فیک آوت نشان میدهد که فشار فروش بالا بوده و این حرکت نیز به دلیل شکار حد ضرر فروشندگان (Stop Hunting) رخ داده است. پس از آن قیمت ریزش قدرتمندی را انجام داده و یک اوردر بلاک نیز در بالای همین حرکت بوجود آمده است.
نکته بعدی این است که قیمت بعد از ثبت بالاترین سقف و ریزش قوی، آخرین کفی که منجر به آخرین سقف شده را شکسته است. این یک حرکت معنادار است و به ما هشدار برگشت روند و احتمال تشکیل یک ساختار CHoCH را میدهد.
نهایتا قیمت شروع به حرکت به سمت بالا میکند. یک حرکت ضعیف و با ساختاری فشرده! (کافیست لگ سمت چپ و لگ سمت راست را با هم مقایسه کنید). ساختار حرکتی شبیه به کنج بوده و قیمت نیز در مسیر صعودی خود نواحی تقاضای ایجاد شده را جذب میکند. مورد آخر نیز این است که قیمت به ناحیه اوردر بلاک (که همتراز با سطح فیک آوت نیز میباشد) برخورد کرده و ریزش میکند. مشاهده میکنید که ریزش نیز به صورت تند و تیزی انجام میشود و مانعی مقابل قیمت وجود ندارد.
در صورتی که برخی از مفاهیم این مثال را درک نکردید میتوانید مطالب زیر را آکادمی چارتیکس مطالعه کنید
چگونه Liquidity را تشخیص داده و بر اساس آن ترید کنیم؟
تکنیک ترید بر اساس سایههای بلند
جمع بندی
همانطور که در این مطلب مشاهده کردید ساختار فشرده سازی یا همان Compression از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زمانی که قیمت به ناحیه حمایت/مقاومت یا عرضه/تقاضا میرسد، توجه به ساختار حرکتی آن میتواند نکات بسیاری را به تریدر نشان دهد.
معمولا اگر قیمت به شکل تند و تیزی به نواحی مهم بازار برسد، احتمال شکسته شدن آنها زیاد است. چرا که نشان دهنده تمایل بالای بازار در جهت مذکور میباشد. اما در صورتی که بازار به صورت فشرده به سمت نواحی مدنظر ما حرکت کند، اهمیت برگشت بالاتر است. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که هر حرکت تندی به معنای شکست ناحیه و هر حرکت فشردهای به معنای برگشت از آن ناحیه نخواهد بود. بنابراین بهتر است علاوه بر توجه به ساختارهای CP به سایر تریگرها نیز توجه کنید تا معاملاتی با احتمال موفقیت بالاتر را انجام دهید.