راهنمای جامع تشخیص و ترید بر اساس سطوح حمایت و مقاومت

راهنمای جامع تشخیص و ترید بر اساس سطوح حمایت و مقاومت

سطوح حمایت و مقاومت شاید تنها مواردی در تحلیل تکنیکال باشند که همیشه اول از همه به آنها توجه می‌شود. در طی سالیان طولانی که سبک‌های مختلف تحلیلی توسط تریدرهای بازار مورد استفاده قرار گرفته‌اند، باز هم سطوح حمایت و مقاومت به عنوان مهمترین موارد در نظر گرفته می‌شوند و به عبارتی بدون تشخص این سطوح کار تحلیل و ترید فوق العاده مشکل خواهد بود. 

اما سوال اساسی برای افراد تازه کار و حتی بعضی از تریدرهایی که سالهاست در بازار فعالند این است که چگونه می‌توان سطوح حمایت و مقاومت مهم و معتبر را شناسایی کرد. در این مطلب از آکادمی چارتیکس قصد داریم به سوالات زیر پاسخ دهیم:

  • تعریف سطوح حمایت و مقاومت
  • تشخیص سطوح حمایت و مقاومت
  • ترسیم سطوح حمایت و مقاومت
  • تایم فریم‌های مناسب برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت
  • چگونگی ترید با استفاده از سطوح حمایت و مقاومت
  • درجه اهمیت سطوح حمایت و مقاومت
  • تبدیل شدن سطوح حمایت و مقاومت
  • سطوح حمایت و مقاومت داینامیک
  • معرفی 4 اندیکاتور کاربردی برای ترسیم خودکار سطوح حمایت و مقاومت

 

تعریف سطوح حمایت و مقاومت

سطح حمایت: به یک ناحیه قیمتی گفته می‌شود که مانع از پایین‌تر رفتن قیمت شود. به طور کلی با تشکیل یک کف قیمتی (دره) و برگشت قیمت به سمت بالا می‌توان انتظار داشت که تعدادی خریدار و سفارش خرید بالقوه وجود داشته باشد. با این حال برای اینکه سطوح حمایتی بهتر و مطمئن‌تری را پیدا کنیم، بهتر است جایی که دو بار (یا بیشتر) قیمت از آن منطقه برگشته است را در نظر بگیریم.

 

سطح مقاومت: به ناحیه‌ای از قیمت گفته می‌شود که مانع از بالاتر رفتن قیمت شود. زمانی که یک سقف (قله) در نمودار شکل بگیرد می‌توانیم انتظار داشته باشیم که تعدادی فروشنده یا سفارش فروش بالقوه در آن ناحیه وجود داشته باشد. اما برای تشخیص سطوح مقاومتی معتبرتر بهتر است جایی را در نظر بگیرید که قیمت دو بار (یا بیشتر) از آنجا ریزش کرده باشد. 

حالا که با مفهوم کلی و شکل ساده سطوح حمایت و مقاومت آشنا شدید، به سراغ تشخیص این سطوح خواهیم رفت.

 

تشخیص سطوح حمایت و مقاومت

زمانی که تازه با تحلیل تکنیکال شده‌اید تشخیص این سطوح برای‌تان کار بسیار مشکلی خواهد بود. چرا که با یک نگاه به نمودار تعداد بسیار زیادی سطح حمایتی و مقاومتی را مشاهده می‌کنید. اما به مرور زمان و با نگاه کردن به نمودارهای مختلف و واکنش‌هایی که بازار به نواحی مختلف قیمتی میدهد، رفته رفته تعداد این سطوح کمتر می‌شوند و نمودار ساده‌تر و تمیزتری را می‌بینید.

در ادامه دو تصویر را مشاهده خواهد کرد. هر دو تصویر از نمودار جفت ارز پوند/دلار (GBP/USD) و یک محدوده قیمتی اما از دیدگاه دو تریدر مبتدی و حرفه‌ای هستند. 

 

 

 

سطوح حمایت و مقاومت از دیدگاه یک تریدر حرفه‌ای

در تصویر اول که مربوط به تریدر مبتدی‌ست با یک نمودار بسیار شلوغ مواجه هستیم که تصمیم گیری را بسیار سخت می‌کند. در واقع تریدر مبتدی هرجایی که یک کف یا قله و یا چند کف یا قله که در یک راستا باشند را به عنوان سطوح حمایت و مقاومت ترسیم می‌کند که از لحاظ اصول و قواعد تحلیل تکنیکال اشتباه است. 

اما تصویر دوم که مربوط به دیدگاه تریدر حرفه‌ای‌ست یک نمودار ساده با تعداد سطوح کمتر را نشان می‌دهد گویاتر بوده و تصمیم گیری را ساده‌تر می‌کند. در واقع تریدر حرفه‌ای نواحی مهمتر را علامتگذاری کرده است و از مشخص کردن سطوح حمایت و مقاومت که درجه اهمیت کمتری دارند خودداری کرده است. 

 

اما ممکن است برای شما سوال باشد که چگونه سطوح مهمتر را علامتگذاری کنیم؟ برای انجام این کار باید با مفهومی به نام “تصویر بزرگتر” یا اصطلاحا Big Picture آشنا شوید. زمانی که به یک نمودار نگاه می‌کنید می‌توانید به دو شکل عمل کنید. اینکه نمودار را بسیار نزدیک کنید (Zoom IN) یا اینکه از فاصله دورتری به حرکات بازار نگاه کنید (Zoom Out).

زمانی که از یک زاویه نزدیک به بازار نگاه می‌کنید نوسانات و سقف‌ها و قله‌های بیشتر را میبینید که هر کدام باعث تغییر جهت بازار شده‌اند. به همین دلیل فکر می‌کنید که اینها نقاط مهمی هستند. اما زمانی که نمودار را زوم آوت می‌کنید و از یک زاویه دورتر به تحرکات قیمت دقت می‌کنید میبینید، نقاط برگشتی مهمتری را میبینید. در واقع جاهایی که منجر به برگشت‌های بزرگتر شده‌اند. البته برای انجام این کار نیازی نیست نمودار خود را تا آخرین درجه زوم آوت کنید. می‌توانید به سادگی به تایم فریم‌های بالاتر رفته تا تحرکات کلی را مشاهده کنید و نویزهای بازار تمرکز شما را از بین نبرند.

 

ترسیم سطوح حمایت و مقاومت

خیلی‌ از تریدرهای تازه کار در این قسمت وسواس زیادی به خرج می‌دهند و فکر می‌کنند باید دقیق‌ترین نقطه برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت را پیدا کنند. در حالی که واقعا چنین چیزی وجود ندارد. کسی نمی‌تواند به شما بگویید که در فلان نمودار، سطح حمایت و مقاومت پیش رو دقیقا روی فلان عدد قرار دارد.

سطوح حمایت و مقاومت در واقع یک غلط رایج است. چون وقتی شما کلمه “سطح” را به کار می‌برید اغلب منظورتان یک عدد خاصی است. در حالی که حمایت‌ها و مقاومت‌ها “نواحی” قیمتی هستند که محدود به یک عدد خاص نمی‌شوند. مثلا زمانی که در حال تحلیل نمودار اونس جهانی طلا هستید، نمی‌توانید بگویید حمایت اونس جهانی طلا دقیقا روی عدد 2156 دلار است. بسته به ساختار حرکتی قیمت این ناحیه حمایتی ممکن است در محدوده‌ای بین 2156 و مثبت و منفی 3الی 4 دلار بالاتر یا پایین‌تر باشد. البته باز هم تاکید می‌کنیم که تخمین تلورانس قیمتی بستگی به ساختار حرکت قیمت، میزان نوسانات و تایم فریم تحلیلی شما دارد. 

اما برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت کافیست به ناحیه‌ای پربرخورد دقت کنید. این ناحیه جاییست که بیشتری اتفاق نظر تریدرها روی آن بوده است و برگشت‌های بیشتری را شاهد هست. برای ترسیم این نواحی نیز کافیست جایی که بیشترین میزان برخورد از نوع سایه (Shadow) و اوپن و کلوز کندل‌ها را داشته‌ایم علامتگذاری کنیم. ممکن است کمی گیج شده باشید. بنابراین بهتر است این موارد را روی نمودار واقعی توضیح دهیم تا تصویر بهتری از آن در ذهن شما شکل بگیرد.

 

تصویر زیر نمودار 4 ساعته رمز ارز تون کوین (TONUSDT) را نشان می‌دهد. در این تصویر به وضوح می‌توان وجود یک مرز محدود کننده که مانع از افزایش قیمت می‌شود را مشاهده کنید. در این تصویر سعی کردیم تا نقاطی که بیشترین میزان برخورد داشته‌اند و در واقع اتفاق نظر بیشتری روی آنها بوده است را علامتگذاری کنیم. 

 

حالا اگر خطوط را ادامه داده و به سمت جلو برویم، می‌بینیم که مدت‌ها بعد نیز قیمت پس از رسیدن به این سطح دچار واکنش شده و به سمت پایین برگشت می‌کند.

 

 

مثال بعدی نیز مربوط به همان رمز ارز تون کوین و در تایم فریم 1 ساعته می‌باشد. در اینجا نیز چند کف موازی و در یک محدوده داشتیم که مانع از افت قیمت شده‌اند. با استفاده از خطوط زرد رنگ سعی کردیم تا جایی که بیشترین میزان برخوردها وجود داشته است را مشخص کنیم. 

 

حالا کمی جلوتر میرویم و می‌بینیم که قیمت پس از مدتی دوباره به این ناحیه برگشته و حمایت خوبی نیز انجام شده است. در واقع در اینجا آنقدر سفارش خرید وجود داشته که قیمت پس از یک نفوذ (سایه کندل سبز رنگ) موفق به ماندگاری زیر این سطح نشده و قیمت به سمت بالا برگشته است.

 

 

بنابراین برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت نیازی نیست که به خودتان فشار زیادی وارد کنید. کافیست محدوده‌ای که قیمت 2 بار یا بیشتر از آنجا به سمت بالا یا پایین برگشته است را علامتگذاری کنید و به عنوان سطح حمایت یا مقاومت در نظر بگیرید. البته بعد از مدتی چشمتان به صورت خودکار و بدون نیاز به ترسیم نیز این سطوح را برایتان مشخص خواهد کرد!

 

تایم فریم‌های مناسب برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت

به طور کلی ترسیم سطوح حمایت و مقاومت در تایم فریم‌های بالا (مثل روزانه و هفتگی) اهمیت ویژه‌ای دارد. حتی اگر روش و استراتژی معاملاتی شما ترید بر اساس این سطوح نیست باز هم مشخص کردن این سطوح مهم است. چرا که باید بدانید در چه مناطقی قیمت احتمالا با چالش روبرو خواهد شد. این به شما کمک می‌کند تا حد سود و حد زیان خود را نیز تنظیم کرده و بتوانید پوزیشن خود را بهتر مدیریت کنید. 

با اینحال مسئله‌ای که وجود دارد نوع ترید کردن شماست. حتی بازاری که در آن ترید می‌کنید نیز می‌تواند در انتخاب تایم فریم مناسب برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت تاثیرگذار باشد. مثلا در بازاری مثل بورس ایران که نوسانات محدودتری وجود دارد، ترسیم سطوح حمایت و مقاومت در تایم فریم‌های زیر 1 ساعت آنچنان کاربردی نیست و بیشتر باید به سراغ ترسیم سطوح در تایم فریم‌های روزانه و هفتگی بروید. 

اما در صورتی که در بازارهای پویاتری مثل فارکس و کریپتو که نوسانات زیادی وجود دارد و می‌توان در تمام تایم فریم‌ها اقدام به ترید کرد، شما می‌توانید در هر تایم فریمی سطوح حمایت و مقاومت را ترسیم کنید. البته نهایتا باز هم باید تایم فریم اصلی برای تحلیل و تایم فریم نقطه ورود خود را بشناسید. 

در صورتی که برای انتخاب تایم فریم مناسب با مشکل مواجه هستید، ما قبلا در آکادمی چارتیکس یک مطلب جامع و کامل در مورد نحوه انتخاب تایم فریم مناسب منتشر کرده‌ایم که از طریق لینک زیر می‌توانید آن را مطالعه نمایید. 

راهنمای جامع انتخاب تایم فریم مناسب برای تریدرها

 

چگونه با استفاده از سطوح حمایت و مقاومت ترید کنیم؟

خب فرض کنیم که قیمت به سطح حمایت یا مقاومت مدنظر ما رسیده است. اکنون چگونه باید تصمیم بگیریم که آیا وارد بازار بشویم یا نه؟ به منظور سادگی کار، ما سناریو رسیدن قیمت به یک سطح مقاومتی را بررسی خواهیم کرد. بنابراین همه این موارد را به صورت معکوس می‌توان برای سناریوی رسیدن قیمت به سطح حمایتی در نظر گرفت.

فرض کنید قیمت به سطح مقاومتی رسیده است و ما اکنون می‌خواهیم یک معامله فروش انجام دهیم. در این شرایط ما دو راه پیش روی خود داریم:

  • ورود به صورت تهاجمی
  • ورود به صورت محافظه کارانه

در روش ورود به صورت تهاجمی به محض رسیدن قیمت به سطح مقاومتی اقدام به گرفتن پوزیشن فروش می‌کنیم. در واقع هیچ تاییدی برای ورود به پوزیشن فروش نخواهیم گرفت. البته این کار ریسک بسیار بالایی دارد و ممکن است قیمت هیچ توجهی به سطح مقاومتی ما نداشته باشد و به راحتی از آن عبور کند. البته مزیتی که این روش دارد این است که اگر بازار دقیقا از همان نقطه به سمت پایین برگشت کند، از ابتدای آن حرکت نزولی را شکار کرده‌ایم و حاشیه سود بالا و حاشیه زیان پایین‌تری خواهیم داشت.

در روش “ورود به صورت محافظه کارانه” ما ابتدا سعی می‌کنیم یک نشانه یا اصطلاحا “تریگر ورود (Entry Trigger)” را شناسایی کرده و سپس اقدام به ورود به بازار کنیم. در این شرایط با اطمینان بیشتری وارد بازار خواهیم شد. اما ممکن است کمی دیرتر وارد بازار شویم و حاشیه زیان بیشتر و حاشیه سود نیز کمتر شود. اما با این وجود این روش باز هم از روش ورود تهاجمی بهتر است و سرمایه شما را کمتر در معرض ریسک قرار خواهد داد.

قبلا یک مطلب کامل در مورد انواع تریگرها در آکادمی چارتیکس منتشر کرده‌ایم که می‌توانید آن را از طریق لینک زیر مشاهده کنید.

 

در تصویر زیر نمودار جفت ارز GBP/JPY را مشاهده می‌کنید که یک سطح مقاومتی کاملا واضح در آن وجود دارد. در واقع ما دو سقف موازی داریم (نقاط 1 و 2) که پربرخوردترین ناحیه آن را ترسیم کرده و به سمت آینده ادامه داده‌ایم. در نقطه شماره 3 قیمت به سطح مقاومتی ما رسیده و ریزش کرده‌ است. اما چگونه می‌توانستیم در این نقطه با گرفتن تایید وارد پوزیشن فروش شویم؟

 

در ویدئوی زیر به سادگی روش گرفتن تایید برای پوزیشن فروش را شرح داده‌ایم. در واقع قبل از اینکه قیمت به نقطه شماره 3 برسد، ما دو سقف موازی داشته‌ایم که سقف شماره 2 با یک سایه کندل، نفوذی به بالای سقف شماره 1 انجام داده است و در حال حاضر برای ما بالاترین سقف است. پس از آن قیمت ریزش کرده و آخرین کفی که منجر به آخرین سقف فعلی بازار شده را شکسته است. در اینجا یک ساختار CHoCH رخ داده و هشداری در جهت برگشت بازار تلقی می‌شود. معمولا پس از CHoCH یک حرکت برگشتی شکل می‌گیرد که باعث فریب تریدرها می‌شود.

بنابراین تا اینجا به این نتیجه رسیده‌ایم که قیمت به احتمال زیاد قصد برگشت به سمت پایین را دارد. حالا باید ناحیه‌ای را برای ورود به بازار پیدا کنیم که از لحاظ حاشیه ضرر کوچک و از نظر حاشیه سود بزرگ باشد. 

دو ناحیه‌ای که در ویدئوی زیر مشخص شده‌اند یکی ناحیه عرضه (اوردر بلاک نزولی) و دیگر QM Level است که از هر کدام از این دو مورد می‌توانید برای گرفتن پوزیشن فروش استفاده کنید. حد ضرر هر دو نیز کمی بالاتر از آخرین سقف موجود قرار می‌گیرد. حد سود نیز در محدوده کف 191.65 قرار خواهد گرفت. مشاهده می‌کنید که حد ضرری کوچک اما حد سودی بزرگ خواهید داشت. 

 

در صورتی که با اصطلاحاتی مثل اوردربلاک، ساختار CHoCH یا QM Level آشنایی ندارید، مطالب زیر مطالعه کنید. 

اوردر بلاک چیست؟

CHoCH چیست؟

الگوی QM چیست؟

 

درجه اهمیت سطوح حمایت و مقاومت

حالا که با سطوح حمایت و مقاومت و نحوه ترید بر اساس آنها آشنا شدید، اکنون زمان آن رسیده تا با عواملی که قدرت سطوح حمایت و مقاومت را افزایش می‌دهند آشنا شوید. 

 

  • مدت زمان دوام یک سطح

به طور ساده سطوحی که قیمت را برای مدت بیشتری نگه دارند، از قدرت بیشتری برخوردار هستند. فرض کنید یک سطح مقاومتی برای مدت 3 ماه مانع از بالا رفتن قیمت شده است. مسلما این ناحیه مقاومتی از ناحیه‌ای که 2 هفته در برابر صعود قیمت مقاومت کرده است اهمیت بالاتری دارد. اما در مقایسه با یک سطح مقاومتی که 10 ماه مانع از بالا رفتن قیمت شده است اهمیت کمتری دارد. 

 

  • شکل گیری سطوح در تایم فریم‌های بالاتر

همانطور که بالاتر نیز اشاره کردیم، سطوح حمایت و مقاومت در تایم فریم‌های بالاتر اهمیت بالاتری دارند. چرا که در حال نشان دادن اتفاق نظر تریدرها در بازه‌های زمانی بزرگ و حرکات کلی‌تر بازار هستند. به عنوان مثال سطح حمایتی تایم فریم 1 ساعته مهمتر از سطح حمایتی تایم فریم 5 دقیقه می‌باشد اما از سطح حمایتی شکل گرفته در تایم فریم روزانه اهمیت کمتری دارد. 

 

  • شکل گیری در نزدیکی سطوح روانی (اعداد رند)

اعداد رند در بازار خاصیت روانی دارند و می‌توانند مانع از بالا رفتن یا پایین رفتن قیمت شوند. اعداد رند برای هر بازار و بر مبنای نرخی که دارند مقداری متفاوت هستند. مثلا فرض کنید عدد 50000 تومان در بازار دلار یا قیمت 2 میلیون تومان برای هر گرم طلای 18 عیار. برای بیت کوین مثلا می‌توان به اعدادی که در محدوده 60هزار، 70 هزار و … وجود دارند اشاره کرد. برای جفت ارزهای بازار فارکس می‌توان به اعدادی که به 00 ختم می‌شوند اشاره کرد. مثلا برای جفت ارز EUR/USD می‌توان به سطوحی مثل 1.1200، 1.1300 و … اشاره کرد.

بنابراین اگر سطح حمایت یا مقاومتی در محدوده این اعداد رند مشاهده کردید، می‌تواند اهمیت بیشتری داشته باشد. 

 

تبدیل شدن سطوح حمایت و مقاومت

یکی از بهترین تکنیک‌های برای استفاده از سطوح حمایت و مقاومت، تبدیل شدن آنها به یکدیگر است. این تکنیک با نام‌های مختلفی مثل COP (اختصار Change of Polarity)، سواپ لول، فیلیپ لول و … شناخته می‌شود که همگی آنها به تکنیک تبدیل شدن حمایت به مقاومت و یا مقاومت به حمایت اشاره دارند.

کافیست شما یک سطح حمایتی پیدا کنید. پس از شکسته شدن این سطح، به احتمال زیاد تبدیل به مقاومت خواهد شد. عکس این حالت نیز وجود دارد و مقاومت به حمایت تبدیل خواهد شد. در واقع یک شکست و سپس برگشت قیمت به سطح شکسته شده! پس از آن ما انتظار داریم سطح مدنظر ما به شکل معکوس عمل کند. در ادامه تصاویری از تکنیک تبدیل سطوح را مشاهده خواهید کرد.

 

تصویر زیر نمودار رمز ارز کاردانو (ADAUSDT) را در تایم فریم روزانه نشان می‌دهد که قیمت بعد از شکست سطح حمایتی معتبر به سمت آن برگشته است. پس از این برگشت می‌بینیم که خاصیت سطح مذکور تغییر کرده و حالا در نقش مقاومت ظاهر شده است.

تصویر10

تصویر بعدی مربوط به نمودار روزانه سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان می‌باشد که سه بار حالت تبدیل مقاومت به حمایت را مشاهده می‌کنیم. 

تصویر11

 

سطوح حمایت و مقاومت داینامیک

علاوه بر سطوح حمایت و مقاومت استاتیک (ثابت در یک محدوده مشخص قیمتی) که در این مطلب آنها را بررسی کردیم، سطوح حمایت و مقاومت دیگری نیز وجود دارند که محدود به یک ناحیه قیمتی خاص نمی‌شوند و همزمان با تحرکات قیمت حرکت می‌کنند. از مهمترین سطوح حمایت و مقاومت داینامیک می‌توان به خطوط روند و میانگین‌های متحرک (EMA، SMA و …) اشاره کرد که در مطالب بعدی آکادمی چارتیکس به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

 

معرفی 4 اندیکاتور ترسیم اتوماتیک سطوح حمایت و مقاومت

اما اندیکاتورهایی نیز وجود دارند که می‌توان کار ترسیم سطوح حمایت و مقاومت را به آنها سپرد. این اندیکاتورها تا دقت بالایی سطوح مهم بازار را ترسیم می‌کنند و ایده‌های خوبی برای معامله بر اساس سطوح حمایت و مقاومت به شما می‌دهند. در ادامه ویدئوی آموزشی هر 4 اندیکاتور را مشاهده خواهید کرد.

با جستجوی نام 4 اندیکاتور زیر در بخش “اندیکاتورها” در چارتیکس می‌توانید آنها را روی نمودارهای خود استفاده کنید:

  • Support & Resistance Levels With Breaks
  • Auto Support Resistance
  • Pivot High Low Line
  • Swing High Low Support Resistance

 

 

جمع بندی

اما در پایان، اشاره‌ای به مهمترین نکات گفته شده در این مطلب خواهیم داشت.

  • سطح مقاومت به ناحیه‌ای گفته می‌شود که مانع از بالاتر رفتن قیمت شود. زمانی که یک سقف (قله) در نمودار شکل بگیرد می‌توانیم انتظار داشته باشیم که تعدادی فروشنده یا سفارش فروش بالقوه در آن ناحیه وجود داشته باشد. اما برای تشخیص سطوح مقاومتی معتبرتر بهتر است جایی را در نظر بگیرید که قیمت دو بار (یا بیشتر) از آنجا ریزش کرده باشد. 
  • سطح حمایت به یک ناحیه قیمتی گفته می‌شود که مانع از پایین‌تر رفتن قیمت شود. به طور کلی با تشکیل یک کف قیمتی (دره) و برگشت قیمت به سمت بالا می‌توان انتظار داشت که تعدادی خریدار و سفارش خرید بالقوه وجود داشته باشد. با این حال برای اینکه سطوح حمایتی بهتر و مطمئن‌تری را پیدا کنیم، بهتر است جایی که دو بار (یا بیشتر) قیمت از آن منطقه برگشته است را در نظر بگیریم.
  • برای تشخیص ساده‌تر و بهتر سطوح حمایت و مقاومت نیاز است تا تصویر بزرگتری از بازار را مشاهده کنید. برای انجام این کار کافیست نمودار خود را مقداری Zoom Out کرده و یا از تایم فریم‌های بالاتر که تصویر کلی‌تری از نوسانات بازار را نشان می‌دهند استفاده کنید. اکنون مناطقی که برگشت‌های بزرگتری رخ داده‌اند را زیر نظر بگیرید و ببینید که در کجا دو یا چند برگشت بزرگ در یک راستا (محدوده قیمتی) رخ داده‌اند.
  • برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت ابتدا باید بدانید که این سطوح در واقع نواحی قیمتی هستند، نه صرفا یک خط! بنابراین شما باید محدوده‌ای که بیشترین میزان برخورد از نوع اوپن، کلوز و سایه کندل‌ها وجود داشته است را انتخاب کنید. چرا که این نقاط بیشترین میزان اتفاق نظر بین تریدرها را داشته‌اند. 
  • انتخاب تایم فریم مناسب برای ترسیم سطوح حمایت و مقاومت بستگی به عوامل مختلفی مثل بازار مدنظر، میزان نوسانات، سبک ترید شما و … دارد. اما به طور کلی تایم فریم‌های بالاتر برای تشخیص سطوحی با قدرت بالا مناسب‌تر هستند.
  • برای ترید بر اساس سطوح حمایت و مقاومت می‌توانید به دو صورت “تهاجمی” و “محافظه کارانه” عمل کنید. در روش تهاجمی بدون گرفتن هیچ تایید تکنیکالی روی سطوح حمایت و مقاومت وارد پوزیشن خرید یا فروش می‌شوید. این روش ریسک بسیار بالایی دارد اما مزیت آن این است که اگر قیمت از روی همان سطح برگشت کند، سود خوبی بدست خواهید آورد. اما در روش محافظه کارانه با گرفتن تریگر ورود، معامله‌ای با اطمینان بیشتر خواهید داشت هرچند که ممکن است مقداری از سود را از دست بدهید. با این حال بهتر است همیشه از تاییدهای تکنیکالی برای ورود به معاملات استفاده کنید.
  • درجه اهمیت سطوح حمایت و مقاومت به طور کلی بر اساس سه عامل “مدت زمان ماندگاری قیمت زیر سطح مقاومت یا بالای سطح حمایت”، “شکل گیری سطوح در تایم فریم‌های بالاتر” و “شکل گیری در نزدیکی اعداد رند (روانی)” تعیین می‌شود.
  • تبدیل سطوح حمایت/مقاومت (COP) یکی از تکنیک‌های بسیار کاربردی در بازار است. زمانی که یک سطح حمایت یا مقاومت شکسته شود، در برگشت بازار حالت معکوس پیدا می‌کند. بنابراین با استفاده از این تکنیک می‌توانید زمانی که قیمت یک سطح حمایت یا مقاومت را شکست، در برگشت بازار به آن سطح، در جهتی که شکست انجام شده است وارد بازار شوید.

 

نمودار طلا و ارز آموزش نسخه موبایل چارتیکس نمودار بورس ایران آموزش تنظیمات تریدینگ ویو
نمودار اونس طلا نمودار فارکس نمودار سکه آموزش چارتیکس
آموزش تریدینگ ویو نمودار آتی بورس کالا نمودار آبشده تقویم اقتصادی فارسی
دیدگاه‌ها ۲
ارسال دیدگاه جدید